https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кога парацетамолът е опасен за черния дроб?

0

hepa20Малко хора знаят, че парацетамолът може непоправимо да увреди черния им дроб. Лекарството се счита за добре познато и много хора го търсят като едно от безобидните “стари” и на поносима цена болкоуспокояващи. При усвояването му в организма обаче парацетамолът търпи разпад и един от продуктите на този разпад е токсичен за черния дроб. Токсичността се проявява при превишаване на допустимата доза, която не бива да е по-висока от 4 грама на денонощие.
Ако черният дроб на един човек е здрав и парацетамолът не се взема продължително време, нещата нямат драматично развитие. В медицината за жалост има описан не един случай, когато тези условия не са спазени и състоянието на даден човек се усложнява до степен да се налага чернодробна трансплантация!
Казано накратко – парацетамолът е в състояние да убие черния дроб. Тъй като той присъства в различни лекарствени средства, отговорност на терапевта е да намери онези болкоуспокояващи, които са най-подходящи за пациента му с оглед състоянието на черния дроб. За жалост парацетамолът е достъпно лекарство; много често хората предпочитат самолечението и сами си причиняват тежки увреждания. За да се случи нещо лошо с черния дроб, е достатъчно дневната доза от парацетамол да е по-висока от 7-10 грама.
Заради опасното въздействие на парацетамола върху черния дроб е противопоказно това лекарство да се прилага при известни болестни състояния на органа – например хронифицирани хепатити или цироза. Особено внимание се изисква и при предписването на медикаменти на деца – немалко от тях също съдържат парацетамолови съставки.
Публикации в медицински издания отбелязват, че една от посоките на научните изследвания в тази област проучва възможността за неутрализиране на парацетамоловата токсичност за черния дроб. Вероятно това ще бъде възможно, след като се докаже приложимостта на продукт от цъфтящи растения паралелно с парацетамола. На този етап обаче нещата все още са в лабораториите, а от нас зависи парацетамолът да не достига до болния ни черен дроб при никакви условия!

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.