https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кога и защо децата страдат от високо кръвно?

0

Все по-често започва да се появява като голям проблем високото кръвно налягане и при децата. Една от причините е нетичпното тегло на подрастващите в дадена възраст. Ако в дадена възраст тийнейджъра не се отърве от наднорменото тегло, то в по-късна възраст съществува реална опасност от хронична хипертония. Начините за това са различни, но трябва дисциплина и постоянство. Физическата активност е най-важна, а тя може да бъде под всякаква и най-различна форма – игри, ходене пеша, изкачване на стълби, редовно спортуване – плуване, колоездене, тенис на маса. На второ място е и подходящото хранене, в това число да се намали консумацията на сол, захар, алкохол, чиито прием се увеличава особено сред учениците.

Макар и да звучи клиширано има голяма истина в това, че заседналият начин на живот, с постоянното местене от компютъра на телевизора или с iPad в ръка, е модел който носи сериозни рискове за здравето. Нужно е да се въведат минути за релакс, с отмора и за очите, с раздвижване на тялото и шията.

imagesДруга главна причина, поради която може да се появи високо кръвно у децата, играя високата наследственост и предразположеност към хипертония, идваща от родители, баби или дядовци. Добре е, даже задължително, родителите да наблюдават храненето на детето си през целия му период на отглеждане, не само в първите 7 години, а и по време на пубертета и след това. Необходимо е храната да бъде възможно най-здравословна, разнообразна, но и пълноценна, с много витамини и минерали. За упражнения и спорт е добре децата да заделят поне 40 минути дневно.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.