https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кога е задължително да се правят профилактични прегледи на щитовидната жлеза?

0

Профилактични прегледи на щитовидната жлеза са задължителни в началото на пубертета, през бременността и менопаузата

щитовидната жлеза

В 9 от 10 случая възелът на щитовидната жлеза е доброкачествен тумор. Злокачествените образувания са съвсем малко, при това прогнозата е добра. Колко-то по-рано бъдат открити, толкова по-сигурно е, че могат да бъдат излекувани.

Обикновено докторите назначават биопсия – вземане на материал за хистологично изследване, когато възелът е с големина над 1,5 см. Ако е доброкачествен, размерът не е показание за операция. Назначава се наблюдение – ехографско и хормонално изследване веднъж годишно или на 6 месеца. Може да се предпишат и медикаменти, които потискат повишената функция на жлезата.

Когато се налага операция, която е единственият метод за лечение на злокачествените възли, щитовидната жлеза се отстранява. След това пациентите са на доживотно лечение с хормони.

Лекарите съветват жените, 4 които живеят под стрес, особено пък ако имат роднини с т.нар. гуша, веднъж годишно да правят профилактичен преглед на щитовидната жлеза, за да установят достатъчно рано евентуални проблеми. Изследванията показват, че при продължителен стрес организмът произвежда прекомерно количество тироксин – главния хормон на тироидната жлеза.

Препоръката е дамите, подложени на психически натоварвания, непременно да релаксират -разходки, приятна компания, излети и пътувания, успокояващи билкови чайове, ароматерапия.

Много е важно жените да се хранят балансирано, за да си набавят чрез плодовете, зеленчуците и млечните продукти достатъчно йод, калций и фосфор, необходими за нормалното функциониране на най-голямата жлеза с вътрешна секреция.

Като профилактика е добре да се откажат и от тютюнопушенето. След дългогодишни проучвания лекарите заключиха, че цигарите наистина повишават риска от заболявания на щитовидната жлеза.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.