Кога е най-добре да си легнете, за да се наспите пълноценно?

Учените изчислиха точния момент, в който трябва да си легнете, за да си починете пълноценно – 22 часа и 40 минути

пълноценно
Най-малко 37 минути преди да си легнете е задължително да престанете да се взирате в някакъв вид екран.

Дългото време, прекарано пред монитора на компютъра, екрана на телевизор или дисплея на мобилния телефон вечер, се смята за една от главните пречки пред дълбокия сън през нощта. Съвременният начин на живот е създал доста – стрес, алкохол, късно лягане, късно хранене, напитки с кофеин.

Зле на съня действа прекалено топлата спалня. Оптимална за заспиването е стай
на температура 16 градуса, твърдят учените. Ако в помещението е по-горещо, тялото се загрява и включва своята вентилация. Това обаче намалява кислорода му и пречи на съня.

Според изследванията човек спи на периоди от по 90 минути и в края на всеки от тях е фазата на дълбокия сън.

Дълбокият сънят е без бързо движение на очите под затворените клепачи. В тази фаза мозъчните вълни са синхронизирани и се преработва огромно количество данни.

Парадоксален сън се нарича фазата, съпроводена от бързо движение на очите под затворените клепачи. Тогава мозъчната дейност е като в-будно състояние.

Липсата на дълбок сън и недоспиването са опасни. Вдигат кръвното налягане и кръвната захар. Причина са и за увеличаване на телесното тегло, защото спада нивото на хормона за ситост лептин, а се покачва нивото на хормона за глад грелин.

Смята се, че недоспиването предизвиква болестта на Алцхаймер, при която има натрупване на токсичен амилоиден белтък в мозъка. Той се изчиства във фазата на дълбокия сън, но при безсъние остава.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.