Кога детето престава да бъде „на мама и на тате детето“

Децата престават да бъдат деца, когато започнат да се справят сами с предизвикателствата и да поемат отговорности

 

живот с мама и тате

Раздялата с мама и тате е трудна раздяла и лесен начин за нея няма. Няма и рецепта. Всеки има собствена рецепта за това кога сам трябва да започне да управлява живота си.

Да напусне семейното гнездо не е приятно нито за родителите, нито за детето. Родителите отказват да признаят, че ще тъгуват. А детето често отлага тази важна стъпка от страх или заради възпитанието, което има. .

Най-лесно е неизбежното да се отлага до безкрай. От това обаче не печели никой. И преди лудостта в семейното огнище да достигне точката си на кипене, е добре да има план.

Колкото по-рано, толкова по-добре

Обучавайте децата в оцеляване от малки. Това съвсем не означава да ги оставите да се оправят с живота си сами или да превърнете детството в казарма. Но не отнемайте правото им на грешки и уроци просто за да ги предпазите. Научете ги да ползват помощта ви, но и да разчитат на собствените си способности. Позволете им да видят света такъв, какъвто е. Не прекалявайте с розовото пред очите им. Насърчавайте ги да работят и да поемат отговорност за делата си. Дайте им шанс за самостоятелен живот. Нека сами коват щастието си.

Добрите ученици стават с добри учители

Научете децата как да полетят. Първо във вашите ръце, след това с въже за безопасност. Накрая свободно като птиците. И не забравяйте – винаги оставяйте вратичката на гнездото си отворена. Ей така, за всеки случай. За да боли по-малко.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.