https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кога детето има проблеми с очите?

0

Зрението на детето и неговото добро развитие играе изключително важна роля в менталното развитие на малкия човек. Именно голяма част от нещата, които учим в ранните си години, цели 80% се дължи на визуалнио възприетата информация. По това си личи и колко важно може да е за развитието на детето способността на детето да вижда. 60% от проблемите със зрението при деца обаче се откриват твърде късно. Още по време на кърмаческият период, лекарите може да изследват зрението нa бебето с редица щадящи методи за целта. Изследванията включват оценка на рефракцията (късогледство, далекогледство или астигматизъм) и офталмоскопията за оглед на очното дъно – ретина и папила на зрителния нерв. Изследването се започва винаги с оглед за наличие на проблеми, свързани с анатомичното развитие на окото.

По възможност се прави оценка и на очната подвижност, като при необходимост след това се измерва и вътреочното налягане. А колкото по-големи са децата, толкова и по-специфични стават използваните методи за изследване в лекарската и офтоматологична практика. Тогава е твърде късно да се разпознаят патологичните отклонения на едно око. Амблиопията или „мързеливо око“ е най-честата причина за нарушено зрение в детска възраст. Тя засяга обикновено едното око, при което има слабо развитие на зрителна способност.

ochiКога се налага да заведем детето на очен лекар? Необходимо е да се наблюдава детето винаги и когато забележим нещо нередно, особено и като цяло такова, което е нетипично поведение или дори само изглед за детето и очите му, да посетим лекар колкото се може по-скоро. Такова нетипично състояние в очите, може да бъдат хаотично движение, чувствителност на светлина или сълзене, постоянно търкане на очите, зачервяване, помътняване на роговицата и др. Добре е и да обърнете внимание на положението на клепачите, особено, ако се наблюдава прекомерно спускане над зеницата. Винаги, когато нещо ни притесни или не сме сигурни за какво става въпрос, трябва да се обърнем към специалист.

Най-голям риск от поява или развитие на отклонения в очите, като например кривогледство, рефрактивни аномалии или наследствени заболявания на очите като ретинобластом, може да се случи в периода 6-12 месеца.

И дори да липсват всякакви отклонения, е нужно детето да се води профилактично на преглед при офталмолог. Също, както и вие ходите на ежегодния профилактичен преглед.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.