Кога да се пият лекарствата – преди, по време или след хранене

В листовките на лекарства изрично е посочено кога да се пият – преди, по време или след хранене. Има медикаменти, за които това е без значение

след хранене

Но пък при други то е решаващо…

Ето защо, преди да започне приемът на даден медикамент, без значение какво е казал лекарят или аптекарят за него, трябва да се изчете листовката му. Възможно е там да е посочена някоя странична реакция при алергия или да е указана несъвместимост при комбинация с лекарства за друга болест, за които лекарят, издал рецептата, не знае. Трябва да се четат упътвания дори на препарати, които се продават без рецепта.

Ако все пак в листовката не пише кога се пие лекарството и лекарят също не е казал изрично, най-добре е то да се пие на гладно половин час преди хранене. Така активното вещество в медикамента няма да влезе във взаимодействие със съставки на храната, нито пък с киселината в стомашния сок и действието на лекарството няма да се промени.

Препаратите на растителна основа също се пият на гладно 30 минути преди хранене. Това важи и за отварите и настойките от билки.

След ядене се вземат лекарствата, които дразнят лигавиците на хранопровода и стомаха. За тях се препоръчва да се пият с прясно мляко, с кисело мляко или с •отвара от ориз. Аспиринът например е най-добре да се пие преди ядене с мляко или с нещо кисело. Така активното му вещество не влиза в химични реакции, преди да е попаднало в кръвта.

Четвърт час преди ядене се пият препаратите, които стимулират апетита, както и тези за жлъчка.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.