Кофеинът предпазва от развитието на деменция и различни заболявания на мозъка

Кофеинът засилва ефекта на ензима NMNAT2, който защитава невроните от стреса и се бори с дефектния протеин в мозъка

Кофеинът
Кофеинът предпазва от развитието на деменция и различни заболявания на мозъка

Кофеинът е особено полезен в малки дози, но редовно, пише Дейли мейл. Не е тайна, че дефектните протеини са свързани с множество невродегенеративни заболявания, включително болест на Паркинсон, Алцхаймер, Хънтингтън.

Проучването на Университета в Блумингтън е открило нещо много интересно. При повече от 1280 съединения от съществуващите вече лекарства са били идентифицирани 24 съединения. Те оказват влияние върху образуването на NMNAT2 в мозъка. Освен това, специалистите направили и експеримент с мишки. От него станало ясно, че кофеинът подобрява производителността на паметта при животни с висока концентрация на дефектни протеини. Кофеинът бил даден на мишки, които отделят малко NMNAT2. И след това производството на ензима било възстановено.

Ензимните нива биха могли да повишат и от използването на ролипрам (антидепресант, отдавна е отстранен от производство). Самото изследване дава възможност за разработване на нови лекарства срещу целия набор от заболявания. По отношение на кофеина, то той също може да блокира аденозиновите рецептори. Това са съединения, които се откриват свободно в тялото. Те водят до прилив на енергия и подобряване на мозъчната дейност. Освен това тези съединения оказват положително влияние върху умствената дейност при възрастните хора.

Кофеинът е полезен за възрастните хора, но той има положително влияние и върху децата.

При синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност често се предписват стимуланти. Оказва се, че кофеинът е в състояние да облекчи симптомите при деца с хиперактивност.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.