Кое лечение е най-ефективно при разширени вени?

При разширени вени най-важна е профилактиката?

 

veni
Кое лечение е най-ефективно при разширени вени?

Задачата на вените е да връщат кръвта в сърцето. За разлика от артериите, по които кръвта се придвижва благодарение на работата на сърцето, кръвта от вените се изпомпва чрез мускулите, които ги обграждат. За да подсигурят придвижването на кръвта само към сърцето, вените имат еднопосочни клапи. Ако те не работят или ако вените са слаби, кръвта започва да се натрупва в тях и се стига до варикозни вени. Причини за появата им са наднормено тегло, наследственост, липса на физическа активност, хранене, богато на захари и мазнини и бедно на фибри, продължително седене или стоене на крака, запек, хормонален дисбаланс, бременност, недостиг на хранителни вещества.

„Добавките и промяната в начина на живот може да предотвратят влошаването, но ако заболяването е в много тежка форма или в козметично отношение вените са много грозни, вероятно ще трябва да се прибегне до инжекции или операция“, съветва д-р Марк Аткинсън, специалист по интегративна медицина (съчетава традиционна и нетрадиционна).

Лечение на разширени вени със склеротерапия

При нея се инжектира склерозиращо вещество във варикозната вена. То уврежда стените на вената и тя колабира навътре. Това я изолира и за няколко седмици се резорбира от организма. Склеротерапията помага за подобряване на външния вид и намаляване на болката. Но според изследване при 50% от подложилите се след няколко години отново се появяват варикозни вени. Страничните ефекти са болка, сърбящ обрив, кръвни съсиреци, разраняване, възпаление и червено-кафяви петна по кожата. Операцията за премахване на варикозни вени подобрява външния вид на краката и намалява симптоми като болка и тежест. Обикновено оперативното лечение е по-ефективно от склеротерапията с 30%, но е свързано с повече странични ефекти, включително следоперативни болки, инфекции, безчувствени места по краката, възпаление, кафяви петна и смущения на нормалните ежедневни функции.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.