https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Спазвате ли цветовия кодекс при хранене?

0

Спазвате ли цветовия кодекс при хранене?

За да сте сигурни, че менюто ви е балансирано, спазвайте цветовия „кодекс“

Спазвате ли цветовия кодекс при хранене?
Спазвате ли цветовия кодекс при хранене?

Колкото е по-наситен цветът, толкова по-висок е процентът на дадено вещество.
Тъмнолилавите плодове и зеленчуци, като сливи и патладжани, съдържат антоциани и ресвератрол, които препятстват процесите на стареене, намаляват кръвното налягане и защитават организма от заболявания на черния дроб.

Оранжевият цвят (портокали, моркови) е признак, че продуктите съдържат бетакаротин и бетакриптоксантин, които запазват здравето на кожата и очите и защитават от артрит.

Жълтите плодове – банани, царевица, съдържат каротеноиди, активизират имунната система и влияят положително върху работата на сърцето.

Белият цвят (чесън, лук, карфиол, гъби) показва високо съдържание на вит. С, както и антимикробни и противогъбични вещества, които се борят с увреждането на клетките и пазят белите кръвни клетки.

Червените плодове, като домати и дини, съдържат силния антиоксидант ликопин, който играе ролята на вътрешен слънцезащитен екран, пазейки кожата от слънчеви изгаряния/Помага да се предотвратят остеопороза и сърдечносъдови заболявания.

Зелените зеленчуци, грах, броколи, спанак, съдържат много сулфорафан, изотиоцианати и индоли, които помагат на черния дроб да контролира производството на канцерогенни вещества.

Винаги отдавайте предпочитание на суровите продукти, а не на полуфабрикатите. Всичко, което не е расло в земята и не е тичало по земята, не е истинска храна.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.