https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Клинична смърт – всичко, което трябва да знаете

0

Клинична смърт – това е обратимо състояние на дълбока депресия на всички жизнени функции+

klinichna smart

Обратимо състояние при клинична смърт може да бъде осъществено само при навременни и подходящи медицински грижи за съживяване на тялото. Последното условие е задължително, следователно, при нормални условия, състоянието на клинична смърт неизбежно води до смърт.

Необходимостта от този термин

Самият термин е сравнително млад – на не повече от 60 години. Неговият избор е свързан с медицински пробив (на границата между живота и смъртта). И най-вече с развитието на интензивното лечение като самостоятелна наука.

Трябва да се знае, че има ясна времева рамка, при която е възможно да се извърши реанимация.

Механизми на клиничната смърт

В основата на това състояние са само два механизма:

 • респираторен арест.
  сърдечен арест.

И двете са жизненонеобходими и взаимозависими. Това означава, че развитието на едно задължително предполага подобряване и на другото. Има значение с кой от двата механизма започва клиничната смърт.

Признаци на клинична смърт

смарт

Независимо от причините за това състояние, то трябва да бъде комбинация от три симптоми.

 • кома – липса на съзнание.
  апнея – липса на въздух.
  асистолия – отсъствие на фиксирана и ефективна сърдечна дейност.

Асистолия буквално се превежда като прекратяване свиването на сърцето.

Продължителност на периода на клинична смърт

Средното време, в което състоянието на дълбока депресия на жизненоважните функции все още е обратимо, е около 3-4 минути. Много рядко клиничната смърт може да продължи и около 6 минути. Но тук е необходимо да се направи уточнение – това е възможно само в случай на първоначалното забавяне на цялостния метаболизъм.

Метод за реанимация

Независимо от причините, които са довели до състояние на клинична смърт, лечението винаги започва с методите на кардиопулмонална реанимация :

 • сърдечен масаж.
  обезпечение на дихателните пътища.
  механична вентилация.

Признаци правилно проведени реанимационни практики:

След 3-5 минути цвета на кожата става по-близък до нормалното.

По време на гръдните компресии се чувства пулсация на сънната артерия.

По време на изкуственото дишане се вижда повдигане на гърдите на жертвата, в отговор на дишането.

Свиване на зениците.

Типични проблеми и грешки при реанимация:

Не може да се направи изкуствено дишане. Причини: чуждо тяло в устата
.
При извършване на изкуствено дишане се издува корема, или жертвата започва да повръща. Причина – главата на пострадалия не е отметната достатъчно назад, а оттам се получава вдишване на въздух в стомаха.

Няма пулсация в сънната артерия в отговор на натискане на гърдите.

Причината – грешна позиция на ръката върху гръдната кост или слаб натиск върху гръдната кост (например, чрез огъване на лактите по време на натиск).

Клинична смърт и мистика

Въпреки широко разпространеното мнение, не всички хора имат еднакъв предсмъртен опит. Мнозина си представят, че при клинична смърт човек изпитва усещането, че навлиза в тунел от светлина, където го приветстват роднини или сияещи същества, които му съобщават дали е готов да се раздели с живота.Това обаче не означава, че всеки умиращ изпитва същото.

мистика

Известният изследовател Ф.М.Х. Етуотър в книгата си „Общ анализ на аспектите“ съставя каталог на предсмъртните усещания, а Кевин Уилямс ги анализира въз основа на опита на 50 души, изпитали клинична смърт. Уилямс признава, че изследването му не е изчерпателно, но може да представлява интерес за всеобхватната оценка на това явление. Той представя топ 10 на усещанията, които изпитва човек отвъд границата на смъртта.

Чувство на всепоглъшаша любов

В 69% от случаите хората изпитват чувство на всепоглъщаща любов. Някои мислят, че източник на удивителното усещане е самата атмосфера на това „място“. Други смятат, че то възниква от срещата с „Бога“, сияещи същества или починали близки.

Телепатия

За способността за общуване с хора или същества с помощта на телепатия съобщават 65% от участниците в изследването. С други думи, те използват не-вербално общуване на нивото на съзнанието. целият живот като на кино
При 62% от хората, преживели клинична смърт, животът им сякаш минава като на лента пред очите им. Едни съобщават, че го виждат отначало докрай, други – в обратен ред, от настоящето до момента на самото си раждане. При това едни виждат само най-хубавите си моменти, а други стават „свидетели“ на всяко събитие в живота си.

Бог

649177

За среща с някакво божество, което наричат „Бог“, съобщават 56% от хората. Интересното е, че 75% от анкетираните, определящи се като атеисти, съобщават за божествено същество. огромен възторг
Това чувство много наподобява чувството на всепоглъщаща любов. Но ако всепоглъщащата любов се излъчва от някакъв външен източник, то собственото чувство на възторг наподобява огромна радост от пребиваването на това място, от освобождаването от своето тяло и земните проблеми и от срещата с любящи същества. Това чувство изпитват 56% от хората. неограничени знания 46% от участниците в изследването съобщават, че са изпитали усещане за неограничено знание, а понякога дори им се струва, че са узнали цялата мъдрост и всички тайни на Вселената. За съжаление, след завръщането в реалния свят те не
могат да запазят тези неограничени знания. И все пак в паметта им остава усещането, че те действително съществуват.

Нива на задгробния живот

В 46% от случаите хората съобщават за пътешествия по различни нива или сфери. Някои дори твърдят, че съществува Ад, в който хората изпитват огромни страдания.

Бариера по обратния път

Само 46% от изпиталите клинична смърт разказват за своеобразна бариера, където им говорят за взетото решение: да останат ли в задгробния живот, или да се върнат на Земята. В някои случаи решението вземат обитаващите там същества, които съобщават на хората за недовършените им дела. На някои обаче се дава избор и много често мнозина не искат да се връщат дори когато им споменават за недовършена мисия.

Бъдещи събития

В 44% от случаите хората виждат бъдещи събития – световни или лични. Такива знания може би биха могли да им помогнат да вземат дадено решение при завръщането си в земното съществуване.

Тунел

265 чертата 6

Макар че „светлината в края на тунела“ е практически хит в разказите за живота отвъд границата на смъртта, в резултат на изследванията на Уилямс само 42% от хората съобщават за подобен феномен. Едни усещат чувство на бърз полет към източника на ярката светлина, а други – за движение по проход или стълба.

Неувереност в случващото се

Повечето хора, изпитали предсмъртен опит, не са убедени, че това действително им се е случило, и в същото време то се превръща за тях в доказателство за съществуването на живот след смъртта.

Материалистическата наука, напротив, твърди, че тези преживявания са обикновени халюцинации, предизвикани от недостига на кислород в мозъка и други невробиологични ефекти. И макар изследователите да успяват в лабораторни условия да възпроизведат или да имитират някои аспекти на околосмъртния опит, те не са уверени, че тези преживявания са реални.

Същественото е, че не можем да бъдем на 100% сигурни какво се случва ТАМ. Най-малкото докато не умрем и… не останем там.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.