https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Климатолечение помага при атопичен дерматит

0

Лечението при атопичен дерматит задължително трябва да бъде комбинирано. По този начин се гарантират по-добри резултати


При някои кожни заболявания ефектите от високопланинското лечение са съпоставими с тези на лекарствата.

Поне така казват дерматолозите. Тази терапия при атопичен дерматит има над 50-годишна традиция у нас и дава резултат при над 90% от пациентите.

Атопичният дерматит е хронично, но незаразно възпалително кожно заболяване. Причина е имунологичен проблем, който води до прекалено суха и ранима кожа. Генезисът не е докрай изучен, но се смята, че има наследственост -при повече от половината засегнати поне единият родител страда от алергия, най-често сенна хрема или астма. Заболяването се среща по-често в райони със студен климат, в индустриални центрове и сред родените от майки в по-късна възраст.

При децата болестта се проявява с обрив и сърбеж. Състоянието на кожата се влошава от иначе безобидни патогени и алергени заради намалената й естествена защита. Проблемът може да се преодолее в предучилищна възраст, но при част от засегнатите атопичният дерматит остава предизвикателство до живот.

Стандартното лечение е с кортикосгероиди за мазане. При засягане на голяма част от кожата или усложнения се изписват противовъзпалителни лекарства, антихистамини, антибиотици.

Една от алтернативите е климатолечение високо в планината. В България то започва през 1962 г. и оттогава с видимо подобрение по този метод са лекувани над 7000 пациенти. През последните години терапията се осъществява на 2050 м на Белмекен под ръководството на лекари. При 30% се отчита трайна ремисия, при 30% – значително подобрение, при близо 28% – намаляване на симптомите и рецидивите. Без промяна остават само 2-3% от децата.

При климатолечението дерматолозите разчитат на комбинираното влияние на ултравиолетовите лъчи

Това влияние осигурява естествена противовъзпалителна фототерапия, на активната въздушна циркулация, на по-ниското атмосферно налягане, на обмяната на топлина и влага при специфичните дадености с големи денонощни амплитуди на температурата и т.н. Получава се хипосенсибилизиращ ефект благодарение на почти пълното отсъствие на полени и други алергени.

Смяната на климата води и до стимулация на над-бъбречните жлези – променените условия провокират физиологичен стрес, в отговор на който организмът реагира с повече кортизол. Увеличената двигателна активност – походи по 5-7 км на ден, допълнително подпомага терапията. Задействането на имунните механизми намалява нивата на имуноглобулин Е и потиска другите обострящи фактори.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.