Какви заболявания причиняват климатиците?

Не само през лятото, но и през зимата, климатиците са чест фактор, който води до пристъпи на астма и алергии

Климатиците са причина за появата на алергии

Когато филтрите им не са почистени, задържат прах, бактерии, вируси, всевъзможни микроорганизми, полени от дървета, треви, цветя, които се въртят във въздуха и повишават риска от реакции. В края на лятото и началото на есента особено опасни са полените от плевелите.

В градските центрове, в индустриални зони и близо до натоварени магистрали дори при почистени филтри външният въздух е замърсен и може да доведе до пристъпи.

За болните от астма е от съществено значение и да не се излагат на резки температурни колебания – разликата между градусите вътре и навън не трябва да е повече от 10.

Когато работят или живеят в помещение с климатик, внимателни трябва да са хората, които са генетично предразположени към бронхиална астма, подчертават специалистите.

Тя е една от болестите, които се предават по наследство. Статистиката показва, когато единият родител е болен, вероятността децата да развият астма е около 30%. Ако и двамата ро-
дители са болни, рискът се покачва до 70%.

Това означава при потенциална опасност заради генетична предразположеност хората още по-грижливо да почистват климатиците.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.