https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Китките могат да бъдат извор на вдъхновение за естета

kitkite
Китките в прагматичен план са просто сложни анатомично, физиологично, нервно мускулно-ставни структури. Те осигуряват подвижността на дланите и огромния двигателен обем на ръцете. Общовалидно правило е, че колкото по- сложна е структурата, толкова повече проблеми могат да се създадат с влошаването й.

В случая болките в китките, често наричани „синдром на карпалния тунел“, се предизвикват от притискане на срединния нерв, възпаление с последващо изтръпване, дори и мускулна атрофия. Получава се както без ясен произход, така и след тежка физическа работа при студ или много силна жега и др.

Ето някои от най-широко разпространените причини:

Ергономията е наука, която създава стандартите за условия на труд с минимални, ако не е възможно нулеви, рискове за работещия. При работа с компютър – писане, обработка на данни или други дейности, с неудобна клавиатура китките се изтощават, но бавно. За да не се получават изкривявания и възпаления в тях при пишещите, дланите трябва да са поставени на над две трети от клавиатурата. Клавишите да са меки, лесни за натискане. Подобни проблеми имат пианистите и изобщо музикантите при неправилно обучение или постановка на ръцете.

Травми

Хроничните травми, които са различни от фрактурите, т.е. настъпват много пъти през денонощието, но се усещат само като се натрупат твърде много, са свързани със сухожилията. Спортът, особено аматьорският, залага сериозна опасност от такива травми. Избягвайте лицеви опори, ако сте натежали. Болките се успокояват при обездвижване на сухожилията чрез ограничение на движенията, стягащи превръзки с еластичен бинт или специални гривни. Уместно е мазането с противовъзпалителни кремове.

Отоци

Те възникват при възпаления на сложния комплекс от стави и костни съчленения в китките. Могат да бъдат особено неприятни на места, където костта е била счупена, макар и отдавна. Отново е уместно да се прилагат външни компреси с противовъзпалителни кремове, физиотерапия и пр.

Остеопороза

Най-грубо казано, това е разреждане на костното вещество, изтъняване на костите. Предпоставка е за счупвания, а и сами по себе си костите болят. Диагнозата се поставя с дензитометрия. Лечението е с изписани препарати.

Остеомиелит

Възпаленията на костния мозък се наричат с общото име остеомиелит. Болката се усилва нощем. Диагнозата се поставя с рентгенография. Лечението е антибиотично и оперативно.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.