https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Китайската медицина цери на принципа на ин и ян

0

Всеки е виждал древния китайски символ на ин и ян

in i yan
Ин и ян е черно-белия кръг, където двата цвята са вплетени спираловидно един в друг, като всеки носи зародиш от другия в себе си

Този кръг е цяла космология. Той обозначава не само двете основни вселенски сили, които движат всички събития, но и стъпало от трансформацията на чи, когато то се сдобива с полярностите, за да може да се превърне в каквото си иска.

Така се появяват странни връзки например между пролетта и болките в черния дроб, понятието справедливост, гнева, тигъра, числата 3 и 7, вятъра, геометрията на правоъгълника. Всички те стоят под рубриката на един от 5-те елемента – дърво. Също толкова дълга редица от съответствия има и за другите елементи – вода, огън, земя и метал.

Преди да попаднат в таблиците на съответствията, тези неща са били наблюдавани дълго, за да се установи техният ин-ян ритъм на промени. Но извадени от ин-ян скалата на мислене, съответствията изглеждат лишени от смисъл.

Невидимите връзки в китайските класификации вдъхновили Борхес да напише разказ за това как китайците разделяли животните на „принадлежащи на императора“, „прасенца сукалчета“ или „нарисувани с четчица от камилска вълна. Този разказ дава на Мишел Фуко идеята да архивира нашия ред на мислене в „Думите и нещата“. Така ние косвено научихме нещичко за себе си благодарение на привидната липса на логика в китайското мислене.

Но можем да научим и повече. За китайците символът на ин и ян е вечен предупредителен знак. Те получили
описанието и законите на ин и ян още в зората на своята цивилизация в книгата И Дзин (Книгата на промените). Оттогава се встрастили в тях. Промените са централна философска концепция за китайците.

Познанията, натрупани за законите на Вселената, дали началото на всеки клон от тяхната цивилизация. Мировъзрението им и всичките им философски системи започват с разбирането на ин и ян. Медицината им цери ин и ян в тялото.

Гледат да си построят къщите на място, което се пада в окото на чи, защото там здравословното чи се трупа в изобилие, а ин и ян са съвършенно балансирани. Готвят така, че продуктите в рецептата да нивелират излишествата или недостига на ин или ян. От повече от 5000 г. китайската цивилизация се старае да се нагажда към двете вселенски сили, затова ни изглежда малко отнесена.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.