Кистата на яйчниците – различна при всяка жена

Кистата на яйчниците е най-често срещаното заболяване при жените. Тя представлява затворена структура, която съдържа течни, газообразни или полутвърди вещества

кистата на яйчниците
В 98% кистата на яйчниците е доброкачествена и изчезва от само себе си в рамките на 2-3 менструални цикъла. Въпреки това има и риск да се превърне в раково образувание.

Най-масови са т.нар. функционални кисти, които достигат до 10 см. Появяват се при недостиг или излишък на женски полови хормони (естрогени).

Муцинозните кисти могат да нараснат до размера на футболна топка. Дермоидните се развиват от ембрионални тъкани и имат по-висок онкологичен потенциал.

Ендометриозата се среща най-често при жени между 20 и 30 години. Според специалистите това заболяване зачестява поради стресовия начин на живот и заради отлагане на майчинството.

При кистата на яйчниците оплакванията силно варират в зависимост от вида и големината й. Когато е малка, обикновено няма симптоми. Стане ли около 4 см, може да причини тежест ниско долу в корема, болезнена менструация, болки по време на сексуален акт, усещане за гадене.

Кистите се откриват при рутинен профилактичен преглед с ултразвук. Понякога това става в период на бременност. Няма повод за тревога -обикновено кистата изчезва до края на третия месец. Ако това не се случи, тя не нараства и почти няма риск за бебето и майката. В редки случаи се налага операция.

Няма профилактика срещу образуването на кисти на яйчниците. Най-сигурни остават редовните гинекологични прегледи. Те позволяват кистата да се диагностицира рано и да се приложи лечение.

Особено внимание трябва да обърнат наследствено обременените жени – желателно е те да провеждат профилактични прегледи повече от веднъж годишно.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.