https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какви са ползите за здравето от киселото зеле?

0

Киселото зеле е традиционно на нашите трапези през този сезон

Sauerkraut
Освен вкусно, киселото зеле е и много полезно. Разберете защо.

Диетолозите често предупреждават, че зеленчуците губят полезните си свойства, след като преминат през кулинарна обработка. Не е така с киселото зеле. След ферментацията то дори става още по-полезно, превръща се в пробиотичен продукт наравно с киселото мляко. В състава му се появяват нови витамини като В12, а другите от В-група чувствително се увеличават. В същото време се запазват всички микроелементи като калий, натрий, калций, желязо, сяра, фосфор, цинк, бор, селен и мед.

С 300 г кисело зеле си набавяме дневната доза витамин С, който повишава имунитета, и 65% от необходимия ни каротин, който е безценен за кожата.
Киселото зеле е отлично прочистващо средство, активизира метаболизма и храносмилането. Съдържащата се в него тартроно-ва киселина предотвратява образуването на мастни отлагания. Високото съдържание на целулоза гарантира абсорбирането на токсините от организма. Ферментиралата храна улеснява разпределението и усвояването на протеините, има и успокояващ ефект върху нервната система.

Някои от ползите за здравето от киселото зеле включват способността му да увеличи здравето на храносмилателната система, стимулира кръвообращението, защитава здравето на сърцето, осигурява бърза енергия, стимулира имунната система, укрепва костите, намалява общите нива на холестерола, премахва възпалението, защитава от определени видове рак и може дори да подобри вашата визия и здравето на кожата.

Зелето се слави със своето високо съдържание на фибри, който е добре известено като една от ключовите точки в която и да е диета, в полза на здравето на храносмилателната система. Киселото зеле очевидно споделя тази полза, и може да помогне за движението на храната през червата, премахване на запека, подуването на корема, спазмите, и прекомерното отделяне на газ. Чрез регулиране на храносмилателната и отделителната система, може също така да се предотврати по-сериозни състояния, като стомашни язви и дори рак на дебелото черво.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.