Какво провокира киселините?

Киселините са неприятно усещане, от което страдат доста хора. То може да е придружено от тежест в стомаха, горчив или кисел вкус в устата

киселините

Киселините може да се засилват при навеждане и в легнало положение.

Киселините се появяват при т.нар. рефлукс – връщане на стомашното съдържимо към хранопровода. Агресивният стомашен сок дразни неговите стени, от което се появява характерното парене.

Най-често причина е неправилното хранене – превес на сухата храна в ежедневното меню, хапване на крак, злоупотреба с кафе, силен чай, ментови напитки. Паренето зад гръдната кост може да е заради повишено вътрестомашно налягане при наднормено тегло, при бременност, при прекалено стегнати дрехи или колани.

Истината е, че храната не носи само удоволствие – ако проблемът с киселините ви е познат, добре е да избягвате продукти, които го провокират.

Пържени картофки

В тях се съдържат много нишесте и мазнини, които затрудняват храносмилането. Остатъците от непреработената храна се задържат в стомаха, провокират допълнително отделяне на стомашен сок и киселини.

Червено вино

Под въздействието на алкохола също се отделя прекалено много стомашен сок и попада в хранопровода. В малки количества (100-150 мл) червеното вино помага да се подобри храносмилането, но в по-големи предизвиква киселини и оригване.

Горчица и люти чушки

Пикантните храни задължително водят до по-интензивно отделяне на стомашен сок.

Цитруси

Витамин С увеличава киселинността на стомаха. По-добре не рискувайте с тези плодове, особено на гладен стомах.

Туршии

Обикновено те са консервирани с оцет, който предизвиква стомашни киселини.

Шоколад

Всички сладкарски изделия, съдържащи какао, влияят на мускулите, които контролират работата на отвора между стомаха и хранопровода. В резултат на това преградата се отпуска и стомашният сок попада в хранопровода, провокирайки киселини.

Газирани напитки

Те съдържат въглероден диоксид. „Балончетата“ попадат в стомаха и дразнят стените му, а реакцията е усилено отделяне на газове и оригване. В по-големи количества напитките засилват стомашната секреция и пак се стига до киселини.

Сирене

Бялото саламурено сирене и изварата са с високо съдържание на белтъчини и мазнини. Попадайки в стомаха, те стимулират интензивни процеси на храносмилането, от което може да се появи неприятното усещане за парене в хранопровода.

Колбаси

На стомашно-чревния тракт никак не му е лесно да се справи с подобни продукти. За да ги преработи, му е нужно по-голямо количество солна киселина, тоест и стомашните киселини после са гарантирани. Освен това в колбасите се съдържа много натриев глутамат, който допълнително усложнява проблема.

Дъвка

В процеса на дъвчене в стомаха попада въздух, което благоприятства появата на киселини. Ментоловата дъвка отслабва мускулите на отвора на стомаха и стомашният сок се излива в хранопровода.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.