https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кисели храни помагат на тялото да се алкализира

0

Има ли полза от кисели храни като туршиите и приемът на витамин С от цитрусовите плодове през лятото?

кисели храни

 

И до каква степен това се отразява на организма, и  по-специално на раковите заболявания?

Както е известно, туморите обичат кисело и именно киселинната телесна среда благоприятства образуването и растежа им. Ето защо, за да се предпазва от рак, човек трябва да алкализира организма си.

Витамин С помага да се образува колаген в тялото, заздравява зъбите и костите, бори се с възпаленията и така помага раните да зарастват. Той действа и като антиоксидант, тоест предпазва клетката от вредни вещества, наречени свободни радикали, които я увреждат. Всичко това прави витамина мощно антираково оръжие.

Мъжете се нуждаят от поне 90 мг от него на ден, а жените от поне 75 мг. Макар че другото име на витамин С е аскорбинова киселина, той
киселинността на организма. Тази киселина е твърде слаба, за да промени pH натялото. И наистина най-богатите на витамин С храни – цитрусовите плодове, в крайна сметка алкализират тялото. В хода на обмяната то преработва киселините в краен алкален продукт.

Според статия в Американското списание за обществено здраве никоя храна не може да повиши киселинността на организма.

Тялото е фино настроено да регулира нивата на киселинността. Прави го например чрез промяна в ритъма на дишането. Щом киселинността на кръвта леко се завиши, трябва да се диша малко по-учестено (като се натоварят мускулите чрез интензивно движение, физически труд или спорт). Така от кръвта се отделя и издишва повече въглероден двуокис и нивото на киселинността й спада.

Киселинните храни като туршиите не правят по-кисела кръвта, а урината. Всеки излишък от киселина, получена при храненето, се отвежда извън тялото чрез бъбреците и урината. Това е другият начин на организма да поддържа pH в норма.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.