https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

След 30 години килограмите се трупат и от въздуха

0

Не се ли съобразим с биологичния си часовник, рискуваме да си навлечем куп неприятности трупането на килограмите е само една от тях

Килограмите не се трупат от въздуха. те се трупат от мързел
kilogramite

На 30 – удар по проблемните зони

С научни изследвания е доказано, че след 30 метаболизмът започва да се забавя с около 5 % на петилетка. За да поддържате оптимална форма, ще трябва да намалите дневното си меню с около 120 калории и да обърнете повече внимание и на мускулите си – мъжете на коремната област, а дамите на ханша и бедрата. Естествената загуба на мускулна маса засяга най-вече тях. След 30-те хрущялната тъкан, която смекчава триенето на костите при натоварване, започва да се износва и да изтънява. В резултата на това губите гъвкавостта си.

Грешка: Прекалявате със силовите тренажори за сметка на аеробните.

Препоръки: На тази възраст подкожните мазнини се натрупват все по-бързо, защото спада физическата активност. Увеличете заниманията на аеробни тренажори, за да не допуснете напълняване. Движете се повече, не разчитайте само на тренировките. Мислете за ставите си, когато поставяте тежести на уредите. Те са податливи на травми.

Грешка: Пропускате тренировки и компенсирате с по-продължителни

Препоръки: Това е опасно. За 10-ина дни тялото излиза от форма и всяко претоварване води до травми. Ако сте пропуснали занимания, започнете с по-леко натоварване (20 мин. аеробно и 15 мин. силово). Работете за всички мускули, а не само за видимите части на тялото. Силни ръце и рамене ще харесат на всяка жена, но отпуснатото коремче – едва ли.

Идеалната тренировка: 3-4 занимания в седмицата с равномерно разпределение на силовото и аеробното натоварване. Правете преси на всяка тренировка. Добавете и упражнения за гърба като профилактика срещу дископатия. При аеробните занимания работете интервално, което е най-ефективно. Редувайте 2-3 мин. с висока интензивност и 1-2 с по-ниска.

Грешка: Налегнали са ви семейни и професионални ангажименти и не отделяте време за спорт.

Препоръки: На помощ ви идват цикличните тренировки, обединяващи аеробни и силови упражнения -каране на ски и на велосипед. В този период е важно да запазите мускулната си маса и да се справите с натрупването на мазнини. Включвайте в програмата си камбинирани упражнения.

Грешка: Зацикляте на едни и същи упражнения.

Препоръки: След 30-те се появява неравномерно развитие на мускулите и проблеми със стабилизацията на корпуса. В бъдеще това ще се окаже проблем за двигателната ви активност. Нападите и клековете са най-добрият начин за поддържане на формата на бедрата и таза.

За трениране на баланса правете упражнения с опора на един крак. Така мобилизирате мускулите на корпуса. За равномерно укрепване на мускулите натоварвайте противоположни групи мускули. Например на всяко изтласкване да съответства сгъване. Отделяйте повече време за загряване.

Идеалната тренировка: 3 пъти в седмицата, като започвате със силово натоварване (30 мин.) и завършвате с аеробно (20 мин.). Правете повече напали и клекове с усукване в талията. Няма нищо лошо и в изолираните упражнения – например за трицепейте. Но за икономия на време ги комбинирайте с клекове. Интервалните аеробни тренировки най-бързо изгарят излишните мазнини, пише вестник „Всичко за семейството“.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.