Кихането – кое го предизвиква

Кихането е сложен рефлекс, който трудно се контролира с волята. Задейства го дразнене на лигавицата в носа

кихането

Кихането се изразява в изхвърляне на силна струя въздух от белите дробове под голямо налягане. Биологичният смисъл на този акт е почистване от вредни и дразнещи частици. Усещането е странно, за някои дори приятно. Неслучайно в миналото кихането е било предизвиквано с емфие. Има обаче ситуации, при които то не може да спре. Състоянието става болезнено и опасно. Ето някои от причините.

Алергичната реакция е раздразване на лигавицата, покриваща дихателната система, от някакъв алерген. Той може да е част от храна или газова молекула, или друго. Колкото по-голяма е частицата или висока концентрацията на газа, толкова по-силна е кихавицата. Някои хора кихат при слънчева алергия, т е. само като ги огрее слънце. Най-вероятната причина е, че при слънчево време е по-сухо и има повече прах във въздуха. А прахта сама по себе си води до кихане.

В мръсния въздух има множество твърди частици, които дразнят лигавиците при дишане. Веднъж попаднали върху тях, тези частици предизвикват реакция при самия допир. За разлика от. алергичните реакции, където се активира имунната система, тук има чисто механично дразнене. Както си отдръпваме ръката от нагорещен котлон, така и епителът на дихателните пътища се отърсва от частици чрез кихане. И при тази форма на кихане е добре то да не се потиска. Смята се, че е проява на добро възпитание да си запушваш носа, като кихаш. Това е твърде вредно за здравето, защото наляганете в дихателната система трябва да получи отдушник. Иначе струята се връща и може да разруши части от бронхо-алвеоларното дърво в белите дробове, да разкъса капиляри.

В цигарения дим има твърди и вредни частици, които дразнят много дихателната система

Пушенето е частен случай на дишането на мръсен въздух. Но от постоянна кихавица са застрашени не само пушачите, а и хората край тях.

Най-често се киха при настинка. Понякога кихавиците са толкова нагъсто, че човек не може да се спре. Заболяват го и гърдите. Простудните вируси дразнят епителните клетки, които са призвани да защитават белите дробове.

Тези клетки се простират от ноздрите до най-малките разклонения на бронхите, т.нар. бронхиоли, дълбоко в дробовете. Трудно се спира такова кихане. Пият се противовъзпалителни лекарства и чай. При алергии се вземат антихистаминови препарати.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.