Катерицата ще ни спаси от Алцхаймер

Научно откритие как мозъкът на катерицата функционира при зимен сън дава шанс за лечение на опустошителната болест на Алцхаймер

алцхаймер
Катерицата ще ни спаси от Алцхаймер

Хибернацията може да бъде и ключ за справяне или поне забавяне на болестта на Паркинсон.

Специалисти от Медицинския център в Лестър окриват, че при зимен сън мозъкът е в „охладено“ състояние и това го предпазва. Когато телесната температура на катерицата спадне, синапсите между мозъчните клетки изключват. Това спира сигналите от клетките и . мозъкът изпада в състояние на покой.

При събуждане синапсите се активират и клетките се свързват повторно, така че катерицата ясно си спомня точно къде е скривалището й за ядки.

Неврологът д-р Хю Пери казва: „Трябва да намерим средство, което да възпроизведе ефекта на охлаждане на мозъка. Точно както за сваляне на температурата се пият лекарства срещу възпаление, а не се взема студен душ, това лекарство трябва да предизвиква ефекта на хибернация.“ Откритието обяснява защо индуцираната хипотермия предпазва мозъка. Тя се прилага например за избягване на мозъчните увреждания при бебета, лишени от кислород при раждането.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.