Катаракта – ето какво казват офталмолозите за това заболяване

Катаракта, наричана още и перде, е сред най-често срещаните заболявания на окото

катаракта

Заболяването катаракта протича постепенно. В началото се наблюдават проблеми при четене и шофиране. С течение на времето се затруднява разпознаването на лица и предмети. Обикновено засяга зрението надалеч и често пациентите се оплакват от повишена чувствителност към ярката светлина.

В света от катаракта страдат над 40% от хората между 52-64 години. При следващата възрастова група процентът скача на 60. Продължават да се провеждат множество изследвания. С очното заболяване са свързани редица твърдения, част от които офталмолозите оборват.

Само възрастните хора получават перде. Факт е, че катарактата засяга и деца. Рисковите фактори за развитие на заболяването в ранна и млада възраст са високи температури и продължително излагане на ултравиолетови лъчи, наследственост, очни травми, възпаление на очите, висока степен на късогледство.

Приемът на витамин Е и витамин С има превантивна роля. Проведени са проучвания, но засега резултатите не доказват подобно твърдение. Докато то не се установи с клинични изследвания, не се препоръчва използването на високи дози от тези витамини без лекарско предписание.

Употребата на ацетилсалицилова киселина спира развитието на болестния процес. И тук няма достатъчно доказателства. Но е установено, че приемането на големи дози аспирин може да навреди на здравето. Пийте хапчето само по лекарско предписание.

Лечението на катаракта се провежда с капки. Единственият ефективен терапевтичен метод е хирургическият. Съвременната медицина използва високотехнологични лазери, интервенцията е изключително щадяща и безопасна. Усложнения настъпват само в отделни случаи.

Най-добре е операцията да се проведе веднага след диагностициране на заболяването. Всъщност премахването на перде зависи от състоянието на пациента и доколко той е затруднен в изпълняването на всекидневните си дейности. Кога е най-подходящият момент за хирургическата интервенция трябва да обсъдите с офталмолога.

Възстановителният процес след операция на катаракта трае дълго

Само ден-два след процедурата пациентът може да извършва обичайните си дейности, като зрението продължава да се подобрява през следващите седмици. По-продължително може да бъде възстановяването, ако са налице други офталмологични заболявания.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.