Кашлицата не е симптом само на настинка

Кашлицата не се появява само при настинка и грип, а и при други още по-сериозни заболявания, които нямат нищо общо с белите дробове

кашлицата

Кашлицата е симптом с поне няколко лица.

Свикнали сме да приемаме кашлицата като симптом на простуда. Но тя може да е проява на нещо съвсем различно – гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), случаите на която напоследък зачестяват, твърдят лекарите.

Простудата (ОВИ) е инфекциозно заболяване, предизвиквано от респираторни вируси. Те се предават по въздушно-капков път и предизвикват възпаление на лигавицата на носа, гърлото и ларинкса. То пък води до дразнение на рецепторите, които пращат сигнал към главния мозък и оттам се предава кашличен импулс към мускулите.

При гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), която често се нарича и рефлукс езофагит, има спонтанни, редовни и повтарящи се изхвърляния. Тези изхвърляния са на стомашното и/или жлъчното съдържимо към хранопровода, което води да увреждане на неговия долен отвор.

Съществува също фаринголарингиален рефлукс, който много прилича на ГЕРБ, но липсват т.нар. стомашни киселини

Изхвърлянето на стомашното съдържимо предизвиква раздразнение на рецепторите на лигавицата и импулсивно се появява кашлйца. Възможно е в такива моменти микрочастици от храна да попаднат в дихателните пътища, при което кашлицата е единствената реакция на организма, за да попречи на чуждото тяло да попадне в белите дробове.

Есента е сезонът на вирусните инфекции и човек лесно може да се сбърка едното заболяване с другото, без да предположи, че причината за кашлицата не е просто банална простуда. Затова е добре да знае кои са другите симптоми при двете болести.

Простудата обикновено е придружена с болки в гърлото, запушен нос и хрема, сълзене на очите, отпадналост.

При рефлукса гласът е пресипнал и има нарушения в храносмилането.

И двете заболявания трябва веднага да се лекуват, защото могат да предизвикат усложнения. Простудата често прераства в синузит, бронхит, отит. Има риск рефлуксът да доведе до ларингит, пневмония, даже рак на хранопровода.

Задължителна е консултацията с доктор, но за да облекчите рефлукса, трябва да се откажете от продукти, които го провокират: цигари, кафе, мента, лук, чесън. Ще се чувствате по-добре, ако ядете често и по-малки порции храна -през три часа. Срещу кашлицата действа и спането на висока възглавница.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.