https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кашлицата е опасен симптом за усложнения, в това число възпаление на сърцето

Уж безобидната зараза с респираторни вируси не бива да се подценява, важно е не само да се излекува напълно, а и човек да се наблюдава внимателно поне месец след това, препоръчват медиците. Причината е, че простудата и грипът могат да доведат до следващи здравословни проблеми, защото намаляват способността на организма да се бори с други инфекции.

При повечето усложнения има кашлица, в това число при възпаление на сърцето. По тази причина, ако уж всичко е минало, пък кашлицата продължава, е добре човек бързо да отиде на преглед при лекар, изтъкват специалистите.

Най-често настинката и грипът може да доведат до вирусна или бактериална пневмония

Симптомите са висока температура, възпалено гърло, мускулни болки, отпадналост, кашлица. В по-тежката
фаза се появява ускорен пулс, затруднено дишане, синкав оттенък на устните и ноктите.

Втори по честота е бронхитът. Признаците за него са задух, хриптене, кашлица с отделяне на секрети.

След настинка може да се изострят и хронични проблеми като астмата

Много разпространени са отитите. Най-често ги развиват деца, тъй като евстахиевите тръби, които свързват носа и устната кухина със средното ухо, са къси и лесно се блокират от възпалителен процес.

Синузитът също често се задейства от вирусна респираторна инфекция. Издухването на запушения нос може да разнесе бактерии не само в синусите, а да се появят кашлица, силна лицева болка от възпаление на тройния нерв, зъбобол.

Вирусите, които причиняват простуди и грип, са в състояние да провокират миокардит – възпаление на стената на сърцето. Симптомите може да са леки – умора и температура. Но в много случаи има болка в гърдите и аритмия.

Перикардит е друг вид възпаление на сърцето – на серозната му обвивка, който също се появява след вирусни инфекции. Признаците са остра болка в гърдите, наподобяваща инфаркт, треска, слабост, кашлица. При повечето хора състоянието се подобрява със стандартно лечение, но има и тежки случаи, които изискват операция.

Вирусните инфекции могат да причинят възпаление, което уврежда мускулните влакна – миозит

Признаците са мускулни болки и слабост, треска, кашлица, хрема. Миозитът може да изчезне без лечение след няколко дни или седмици. При някои хора обаче се превръща в хронично състояние.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.