Кашата – лекарството на древните българи

Кашата е ястие, което може да ви изненада с невероятните ползи за здравето, които има

 

каша
Кашата – лекарството на древните българи

 

В кашата се добавят гъби, яйца, риба и месо. Маслото не е единственият дресинг за зърнените култури. Кулинарното въображение на нашите предци е много по-богато – нашите баби и дядовци са добавяли в кашата малко мас, масло от маково семе, конопено семе, орехи. Ако искате да направите сладко ястие, сложете в кашата стафиди, мак, сушени кайсии, ядки.

Кашата от грис се абсорбира най-добре от организма

Фибрите в пшеницата са идеални за бебешка храна. Ето защо е добре да даваме на малките деца каша от грис. Тази каша съдържа значително количество полезни въглехидрати, необходими за цялостното развитие на детето. Пшениченият грис е най-добрият източник на енергия. Ето защо в детските градини преди тази каша присъстваше доста често в менюто. Кашата от грис с добавки по желание е идеална за възрастни, занимаващи се с тежък физически труд. И като допълнение – каша от грис се препоръчва на деца, които трудно наддават на тегло.

Как се готви каша от грис?

Грис се готви с вода или мляко. Дозировката и гъстотата зависят от вашите предпочитания. По-добре е да ползвате мляко. Сол и захар трябва да се разтворят предварително в топла вода, преди да започнете да добавяте гриста. Разбърква се, докато се постигне по-гъста консистенция. Дръжте кашата на топлина в продължение на 5 минути, след което изключете огъня, покрийте и изчакайте още 10 минути или докато пшеничения грис не стане готов. Този съвет важи за всички видове зърнени култури.

Ечемичена каша – за здрави кости

Зърнените култури, получени от ечемик, осигуряват здравето на костите, защото те съдържат калций и фосфор, необходими за образуването на вещества, полезни за костите. Ечемичената каша е предназначена за възрастни и деца над 3 години. Кашата от ечемик има свойството да помага при хипертония.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.