Картофите са идеални за диета

Използването на картофите като диетична храна е тема, по която диетолозите често спорят. И все пак, картофите са за предпочитане!

картофите

Картофите, когато са приготвени правилно, може да бъдат идеално средство за отслабване. Те са вкусни и засищат. лесно се приготвят и са достъпни – има ги буквално навсякъде!

Да бъде ли или да не бъде картофът диетичен. Това е въпросът, който си задават всичките му почитатели. Отговорът е положителен, става ли дума за пролетния му вариант. Пресните картофки са не само много вкусни, а и полезни. Те съдържат значително количество аминокиселини, минерални соли (главно калий, фосфор и магнезий). Витамините в тдх са повече отколкото в старите, най-вече витамин С. Младите картофи имат и предимството, че токсичните химикали в тях са по-малко, те не са обработвани като старите.

Всъщност картофите са ниско калорични, в 100 г има едва 80 калории. Имат и изразен диуретичен ефект. Въпросът е как ще ги приготвите. Най-добре е да се варят добре измити и необелени, за да се съхрани в максимална степен витамин С, но тогава се губи от калия. При сваряване на пара калият се запазва, а загубата на витамин С е сведена до минимум. При пържене не само добавяте доста калории и губите от полезните им вещества, но и увеличавате значително мазнините в порцията, за-щото картофите буквално я пият.

Спазвате ли тези насоки, пресните картофи може да се превърнат в една от най-приятните диети. Хем ще сте сити, хем ще сваляте килограми.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.