Картофите и житото са рискови за сърцето

Картофите и житото трябва да се консумират с повишено внимание. Освен това, тези продукти не бива по никакъв повод да се смесват

картофите и житото
Чешки учени обявиха сегашните препоръки за здравословно хранене за грешни, защото рискови за сърцето са не млечните продукти и месото, а картофите и зърнените храни в големи количества, съобщи в. „Дейли мейл“.

Екипът на д-р Павел Грасгрубер от Масариковия университет е проследил кривата на сърдечносъдовите заболявания в 42 европейски страни в продължение на 16 години. Съпоставил я е и с хранителните навици в тях. Оказало се, че проблемни за сърцето са въглехидратите, а не мазнините и белтъчините. Според екипа в страни, където по традиция се поемат много въглехидрати, сърдечните болести са повече. Най-висок е рискът за сърцето при диета от въглехидрати, картофи и зърнени храни.

За картофите екипът посочва, че вдигат кръвното налягане и че риск за сърцето има, ако се консумират 3 пъти седмично.

В страните с по-малък процент сърдечноболни хората наблягат на мазнини и на белтъчини. Според екипа маслените млечни продукти като сиренето са полезни за сърцето.

Цитрусите,виното, ядките, маслините, зеленчуците също предпазват сърцето.

Учените призовават да бъдат издадени нови здравни препоръки.

Другото, което трябва да се има предвид е, че с дълго дъвчене се яде 30% по-малко

С по-дълго дъвчене се изяжда с 30% по-малко храна, съобщи „Дейли мейл“. Вестникът описва експеримент на д-р Александър ван Тулекен от Оксфорд с 20 жени, яли паста. Половината били помолени да дъвчат всяка хапка 15 пъти, а другите – 35 пъти. След като се наяли, докторът измерил колко храна е останала в чиниите им.

Бързо ядящите погълнали средно 468 калории, а бавните се заситили с 342 калории.

„Разликата от 126 калории само при едно хранене е удивителна. Тя показва, че дъвченето е безопасна, безплатна и изпитана диета за отслабване без абсолютно никакви странични ефекти“, каза д-р Ван Тулекен.

Отдавна се знае, че дъвченето на храната я раздробява на малки частици, които слюнката прави на каша и така се улеснява храносмилането. Сега се оказва, че дъвченето задейства отделяне на хормони, които влияят на апетита и усещането за ситост.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.