Картофите – ефективно средство за отслабване през зимата

Картофите бяха реабилитирани от диетолозите и днес вече се нареждат сред храните, които са подходящи за намаляване на теглото

 

варени-картофи
Картофите – ефективно средство за отслабване през зимата

Картофен екстракт помага за намаляване на теглото, дори и ако се приемат храни с високо съдържание на мазнини и рафинирани въглехидрати. Това е установено от учени от университета Макгил. Изследователите 10 седмици давали на лабораторни мишки вредни продукти, които водят до развитието на затлъстяване, научаваме от Zee News.

В резултат на това гризачите започнали да пълнеят. Натрупването на теглото обаче било различно, тъй като учените разделили мишките на две групи. На едната група давали висококалорична храна, а на другата плюс храната давали и екстракт от картофи. Мишките, които били хранени без картофен екстракт напълнели с 16 грама, докато другите мишки качили само 7 грама върху теглото си. За по-сигурно учените извършили експеримента няколко пъти, но резултатите не са се променили.

Известно е, че картофите съдържат много въглехидрати. Въпреки това, картофите също така са източник на полифеноли, на които са богати и други различни плодове и зеленчуци. Дневната доза от екстракта се съдържа в 30 картофа, но учените не препоръчват да ядете колкото се може повече картофи. Първо трябва да се разбере дали картофите са полезни за хора с наднормено тегло, и да се изчисли оптималната доза екстракт за мъже и жени. За онези, които искат да отслабнат, учените препоръчват да направят поне един ден в седмица, през който да изяждат само 1 килограм картофи и да пият вода.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.