https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кърмене: здравословни предимства

0

Кърмене и здраве – това са две неразривно свързани понятия, дори и тогава, когато отдавна е минал кърмаческия период

karmene
Специалистите насърчават майките да кърмят бебетата си, като изтъкват редица здравословни предимства

Колко дълго е полезно да продължи естественото хранене е въпрос, който всяка жена решава за себе си. Световната здравна организация препоръчва изключително кърмене, т.е. без други течности или храни, до 6 месеца. След това е желателно то да продължи в комбинация с други храни до 24 месеца или толкова дълго, колкото майката и бебето желаят. Американската педиатрична асоциация насърчава изключителното кърмене през първите 6 месеца и комбинирано хранене поне до края на първата година. Някои български специалисти също смятат, че кърменето до 1 година е достатъчно.

В първите дни след раждането бебето суче коластра, която е най-подходящата храна за него. Тя има високи хранителни, имунологични и защитни качества, а малките й количества отговарят на големината на детското стомахче. Кърменето е полезно и за майката, тъй като помага за по-бързото й възстановяване.

Ако сте решили да кърмите бебето 3-4 месеца, междувременно храносмилателната система ще е преминала в нов етап на развитие и ще бъде готова да приеме по-добре адаптираните бебешки млека. Освен това този начален етап дава имунитет срещу алергии и ушни инфекции за цяла година.

Бебетата, които са на изключително кърмене до 6 месеца, добиват защитни
сили спрямо различни заболявания, а при майките значително спада рискът от рак на гърдата. Когато естественото хранене продължи до 9 месеца, се създават оптимални условия за правилното развитие на мозъка и тялото на детето. Много жени предприемат отбиване именно тогава.

Не е желателно обаче да прекратите кърменето през лятото, когато зачестяват
чревните инфекции. Бебешкият стомах ще остане незащитен, тъй като майчиното мляко е богато на съставки от семейството на пробиотиците, поддържащи здрава чревна флора. При планиране на отбиването вземете предвид и факта, че кърменето не е само хранене, а и психологически комфорт, взаимност, форма на общуване.

Естественото хранене до 1 годинка позволява да се укрепи незрялата имунна система на бебето, за да може организмът да се предпази от вируси, бактерии и инфекции. На тази възраст детето би трябвало вече да е захранено с всички основни храни. И без да суче, налице са необходимите условия за правилното му развитие.

Кърменето следва да продължи дотогава, докато е приятно и за бебето, и за майката. Ако усетите, че то се превръща в тежест за вас, не бива да проявявате упоритост и да преодолявате себе си. Не забравяйте, че бебето инстинктивно улавя настроенията ви и чувства какво се случва вътре във вас. Важно е отбиването да стане по плавен и възможно най-щадящ начин за бебето.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.