Лекарите предупреждават: нашествие от кърлежи

Здравните власти предупредиха българите да са особено внимателни заради опасността от кърлежи, след като в главите на две деца бяха открити десетки паразити

Лекарите предупреждават: нашествие от кърлежи

Момченцата са играли в парк в София. От едното са извадени близо 80 кърлежа, от другото – 30.

От Столичната община твърдят, че всички големи паркове вече са обработени два пъти срещу кърлежи, но дъждовете понижават ефикасността, защото отмиват препаратите. Така е в цялата страна.

Епидемиолозите съветват родителите да бъдат особено внимателни, преди излизане да мажат децата с репеленти, да не им позволяват да се движат близо до гъсти храсти
и високи треви.

Двете деца в София са играли на криеница около дървета и храсти. Кърлежите са били открити в задната част на главата, тила и темето. Един се забил и в клепача, около миглите на едно от момченцата.

Освен да избягвате неокосени и влажни места с треви, храсталаци и дървета сред природата или в града, медиците препоръчват след прибиране вкъщи да огледате внимателно тялото и главата. Кърлежите се впиват най-често по окосмената част на главата или в нежна и често влажна кожа – слабините, корема, подмишниците, гънката зад коляното, под гърдите.

Понеже ухапването е безболезнено, често остава незабелязано

Слюнката на кърлежа съдържа протеини и ензими, които оказват обезболяващ ефект и подтискат локалния възпалителен отговор – сърбеж и болка.

Паразитът трябва да се отстрани бързо, но внимателно – с пинсета чрез постепенно издърпване, без да се върти. При въртенето има опасност да се скъса и част от хобота му да остане в кожата.

Мазането с алкохол или мазнина е грешка, тъй като кърлежът започва да се задушава и повръща много секрет, при което се увеличава рискът от заразяване.

След изваждането на паразита мястото на ухапването се дезинфекцира

При липса на спирт или йоден разтвор като първа помощ може да се използва парфюм.

После е най-добре да идете на лекар, който ще прецени дали да сложи инжекция. Ако запазите кърлежа за изследване, ще стане ясно дали е заразен и с какво.

Инфектирането става при ухапване от заразен кърлеж. Заразата се предава за 12-24 часа. Тя може да има тежки последствия – лаймска болест, марсилска треска, Кримска-Конго хеморагична треска, ку-треска, кърлежов енцефалит.

Дори веднага да сте извадили паразита, наблюдавайте един месец за зачервяване, оток, болка на
мястото на ухапването и общи прояви на инфекции като висока температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив. Кървене от венците, кръвонасядания по кожата може да са симптоми на хеморагична треска.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.