Кога мъжете трябва да се изследват за карцином на простатата?

Ракът на простатата (карцином на простатата) е злокачествен тумор, който се развива от клетките на простатната жлеза

карцином на простатата

Този вътрешен генитален орган го има само при представители на по-силния пол. Той заслужено се нарича второто мъжко сърце за това, че играе голяма роля в мъжкото здраве. Злокачественият тумор на простатата расте сравнително бавно. Той може да остане малък с години, но подобно на други видове рак, е опасен и образува метастази.

Ракът на простатата е най-често срещаният злокачествен тумор при мъжете и се среща все по-често през последните десетилетия. Всяка година хиляди мъже чуват от лекаря диагнозата рак на простатата. Но бялата раса има сравнително добър късмет, защото тази болест често засяга представителите на черната раса. Но японците и южноазиатците боледуват няколко пъти по-рядко от европейците.

Учените все още търсят отговора на въпроса защо се появява рак на простатата

Някои лекари твърдят, че злокачествен тумор се развива само върху засегнатата жлеза. Хроничните заболявания и други промени подкопават работата на органа и причиняват нарушения в структурата на клетките.

Най-често появата на тумор се предхожда от:

Хормонална недостатъчност. Причината за появата на раков тумор може да бъде повишаване на концентрацията на мъжки полови хормони: тестостерон, дихидротестостерон и андростендион. Те причиняват растежа на жлезата и размножаването на туморните клетки. Във връзка с тази характеристика ракът на простатата се нарича хормоно-зависим тумор.

Болестта прогресира бавно и в началото няма симптоми

Ако бъде открита в ранен стадий, прогнозите са оптимистични. Затова препоръката е мъжете над 45 години да ходят на преглед веднъж годишно.

Според много проучвания карциномът на жлезата е генетично обусловен. Опасността е два пъти по-голяма, ако брат или баща страдат от него. Рискът е повишен и при наличие на болестта при по-далечни роднини.

Няма сигурен начин за предпазване от рак на простата, но специалистите посочват, че здравословният начин на живот може да го намали. Това включва физическа активност не по-малко от 30 минути дневно и меню с умерено количество мазнини и въглехидрати, повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Според изследване на учени от Калифорнийския университет при мъжете, които ядат повече мазна риба, рискът намалява с около 60%. Това е свързано с повишения прием на омега-3 мастни киселини. Съветът е да се консумират херинга, сьомга, скумрия и други мазни риби поне веднъж седмично.

Алкохолът в големи количества и продължителното му приемане увеличават опасността. Смята се, че тютюнопушенето също предразполага към развитие на тумори и други проблеми с простатата.

Медицинските проучвания документират затлъстяването като рисков фактор

Според някои изследвания селен в съчетание с витамин Е може да повлияе превантивно срещу рака на простатата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.