https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Зависимите от канабиса са глупави и инертни?

0

Полемиките около употребата на канабиса не стихват

kanabisa
Канабисът е най-разпространеното забранено вещество. Често го употребяват тийнейджъри. Специалисти предлагат стотици съвети как да разпознаете дали детето ви взима наркотици и към кого да се обърнете, ако опасенията ви се потвърдят. Най-важно е обаче самият юноша да осъзнае какво му причинява т.нар. трева, за да се откаже сам от нея.

Доклад на Националната академия на науките на САЩ доказва, че канабисът вреди. Изследователи са наблюдавали 1 млн. жени и мъже в продължение на 20 години. Установили са, че онези, които са започнали да пушат канабис като тийнейджъри и не са преставали като възрастни, имат значително по-нисък коефициент на интелигентност от останалите. Първоначално всички участници в експеримента са били със сходен коефициент. Средната стойност на т.нар. IQ е 101-110 пункта, а тази на дългогодишните консуматори на канабис спада с около 8 пункта. Тъй като на зрели години те се озовават под средното умствено равнище, им е по-трудно да си намират работа, имат ниски доходи, не умеят да поддържат любовни и приятелски отношения, по-често страдат от болестта на Алцхаймер, пише в доклада.

Изследването е установило също, че спирането на дрогата не води до пълно възстановяване на интелектуалните способности.

Според американските учени само след година редовна консумация канабисът води до проблеми с паметта, липса на концентрация и повишаване на нервността.

Образната диагностика на юношески мозъци разкрива, че нормалното съзряване е придружено от намаляване на дебелината на сивото вещество. Това се случва, защото мозъкът съкращава връзките, които смята за излишни, и подсилва онези, които приема за полезни. Същевременно се променя и структурата на бялото вещество, в което невроните се свързват по-здраво едни с други. Развитието на мозъка продължава до 20-25-ата година. И след това се създават нови връзки, но това става по-бавно. Когато към сложния биологичен процес се прибави консумацията на наркотици, той не протича така, както е предопределила
природата. Резултатът е, че мозъкът на дрогиращите се често не достига равнище на истинска зрелост.

Учените са разработили тест, който позволява на тийнейджърите сами да преценят дали са станали зависими от канабиса и дали той е на път да увреди мозъците им. Въпросите са пушили ли са трева преди обяд, случвало ли се е да си запалят цигара с дрога, когато са сами, смятат ли, че изпитват трудности със за-
паметяването на нова информация, приятели и роднини казвали ли са им, че трябва да се откажат от вредния навик, опитвали ли са се да го направят, но без успех, станали ли са по-агресивни напоследък. Три положителни отговора свидетелстват, че зависимостта вече е налице. Над 5 позитивни отговора са знак, че мозъчните увреждания са започнали и юношата трябва спешно да потърси специализирана помощ.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.