Какво трябва и е задължително да направите, ако счупите термометъра?

Ако счупите термометъра, кучето едва ли може да изяде пръснатия живак, но ако имате малко дете, трябва да бъдете много внимателни

 

термометъра

Ако имате подозрение, че все пак нещо такова се е случило, трябва да се предизвиква повръщане и веднага да се обадите на бърза помощ.

Вдишването на живачни пари в присъствието на счупен термометър е лесно. Резултати – отравяне с живак, което може да се появи за дълго време без общи симптоми . Раздразнителност, гадене, загуба на тегло.
Въпреки това, отравянето бавно, но сигурно ще изпълзи до вътрешната светая светих на нашето тяло – централната нервна система и бъбреците.

Какво да правим

1 Преди да съберете живака носете гумени ръкавици. Веществото не трябва да влиза в контакт с гола кожа.

2 . Ограничаване на мястото на произшествието. Живакът се придържа към повърхности и може лесно да попадне в други части на помещението.

3 . Съберете счупените части на термометъра, както и онова, с което сте събирали живака и ги сложете в стъклен буркан с вода. Водата ще попречи на живака да се изпари. Дръжте далеч от отоплителни уреди.

4 . Малките капчици могат да бъдат събрани с помощта на спринцовка, с вентилатор, два листа хартия, самозалепващи ленти, мокър вестник.

5 . Отворете прозорците и проветрете.

6 . Измийте всички повърхности, върху които е бил попаднал живака с вода и белина.

Какво не бива да направите

– Не събирайте живака с метла или прахосмукачка.

– Не го изхвърляйте в канализацията.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.