Какво трябва да направим, за да спрем кръвотечението от носа?

Кръвотечението от носа, наречено на медицински език епистаксис, е често срещан проблем

 

кръвотечението Състоянието не е опасно, но обикновено буди тревога от какво е причинено.

В предната част на носната преграда има струпани множество кръвоносни съдове. Дори най-малката травма може да доведе до обилно кръвене. Сред рисковите фактори са също настинка, грип, преохлаждане, продължително дишане на сух въздух и пресъхване на носната лигавица, повишено артериално налягане, нарушения в кръвосъсирването, прием на противовъзпалителни препарати и ацетилсалицилова киселина. Най-честата причина за епистаксис при децата е дразнене на носа или инфекции на горните дихателни пътища.

За да предотвратят инциденти, хората, предразположени към епистаксис, е добре да се снабдят с овлажнители за въздух. Може да използват също мехлем, физиологичен разтвор или спрей с морска вода за овлажняване на носната лигавица.

При кръвотечение обикновено отмятаме глава назад, но тази мярка е неправилна. В това положение кръвта започва да се стича по задната стена на носоглътката, попада в ларинкса, а оттам може да отиде в стомаха или в дихателните пътища. Резултатът е задушлива кашлица.

Правилно е да седнете и леко да наклоните глава напред. Притиснете брадичката към гръдния кош. Защипете с пръсти меката част на носа и постойте така 5-10 минути, докато кръвотечението спре. Може да пъхнете в засегнатата ноздра тампон или салфетка, . напоени със студена вода -така ще се свият кръвоносните съдове. Ако кръвотечението е силно, използвайте 3-процентова кислородна вода или няколко капки лимонов сок. Не допускайте тампонът да изсъхне, защото може да залепне за вътрешните стени на носа и при опит да го отстраните ще предизвикате повторно кървене.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.