Какво се случва с тялото на жената след раждането?

Раждането е физиологичен процес, с който свършва бременността и всички системи в организма започват да се връщат към обичайното си функциониране

раждането

Единствено млечните жлези продължават да се развиват и да секретират кърма. Гърдите на родилката са уголемени и изискват по-специална грижа. Важно е редовно да се изцеждат, ако млякото е повече от това, което приема бебето. По този начин се избягва рискът от развитие на мастит – възпаление на млечната жлеза. Леката болка и напрежението в гърдите са нещо нормално. Облекчавайте ги с топли компреси.

Пигментацията на кожата, която се появява още по време на бременността, смущава много жени. Тя не бива да ви притеснява, тъй като е следствие от хормоналните промени, настъпващи в организма. Най-силно изразена е т.нар. линеа негра – тъмната отвесна линия между пъпа и венериния хълм. Често потъмнява и областта около зърната на гърдите. Пигментацията изчезва от само себе си няколко месеца след раждането, когато се нормализират нивата на хормоните. При някои жени процесът може да продължи повече от година.

Непосредствено след раждането настъпва кървене, което е различно от менструалното. Лекарите го наричат лохии. То е в резултат на отделянето на плацентата от матката. Мястото, където са били свързани, прокървява. Времето за възстановяване е строго индивидуално и трае между 20 и 40 дни. В първите дни кръвта е ярка, след това – тъмнокафява, бежова и светложълта, докато напълно спре.

Обилният косопад след раждане често стресира жените. През бременността косата обикновено е здрава и лъскава, което се дължи на високото ниво на хормона прогестерон. След раждането стойностите му рязко спадат и настъпва косопад. Не се притеснявайте – гъстотата ще остане такава, каквато е била и преди. А проблемът ще отшуми по-бързо, ако подхранвате косата.

След раждането може да върнете килограмите си, но коремът ви няма да се прибере веднага. Нужно е да мине известно време, за да се възстанови тонусът на коремната мускулатура. Периодът е индивидуален за всяка жена. Не е желателно да ползвате ластичен колан. С него наистина ще изглеждате по-добре, но пък ще забавите естествения процес на възстановяване. Освен това след свалянето на колана картината може да изглежда дори по-зле. Лекарите го препоръчват само на жени, родили близнаци или по-едро бебе, защото при тях коремната мускулатура действително е преразтегната. Ако държите да прикривате корема си с колан, специалистите съветват да го слагате не по-рано от 15-ия ден след раждането. Упражненията за стягане – коремни преси, са допустими едва след втория месец.

Повечето майки получават стрий по гърдите, корема, бедрата и дупето от преразтягането на кожата по време на бременността.

Белезникавите ивички остават като белези и не изчезват от само себе си. Професионалните масажи помагат, доколкото увеличават кръвния поток и подобряват състоянието на кожата. Може да се втриват биомасла и зехтин. Най-ефективно стрийте се заличават с лазерни процедури.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.