https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какво са крампите и защо се появяват?

0

Крамп е неконтролируемо съкращение (спазъм) на определен мускул, което предизвиква болка. Този болезнен спазъм може да продължи от няколко секунди до няколко минути. Най-предразположени към мускулни крампи са мускулите, задвижващи две стави, но такова съкращение може да възникне и всеки друг скелетен мускул.

Крампите са често срещано състояние, но въпреки това точните причини за възникването им остават неизяснени. Ясно е само, че механизмите, регулиращи мускулните съкращения, получават временни нарушения, което създава предпоставките за възникване на крампи. Тези механизми играят роля в активирането и деактивирането на съкращението на мускулните влакна. Има няколко фактора, които се смятат за важни за правилното протичане на мускулното съкращение и отпускане. Вижте кои са те и какво можете да направите като превенция срещу мускулните крампи.

крампиПриемът на достатъчно количество вода е едно от условията за предпазване от крампи. За да функционират правилно нервната и двигателната система, които контролират и осъществяват движенията, е необходимо водно-електролитния баланс в организма – неорганичните йони (натриеви, магнезиеви, калиеви, калциеви и хлоридни), да се поддържа в рамките на физиологичните граници.

След физическо натоварване трябва да се даде достатъчна почивка на мускулите за тяхното възстановяване. Претоварването им дава отражение на невро-двигателния контрол и може да предизвика крампи.

Добре е мускулите да се тренират, защото това намалява риска от крампи.

Генетичната предразположеност също се смята за много важен фактор за появата на мускулни крампи. Известен факт е, че хора в отлично здравословно състояние получават крампи без никаква явна причина, докато други, с аналогичен здравен статус, хранителни навици и т.н., страдат много рядко от това. Освен това крампите са по-често срещано явление при хората в напреднала, отколкото в средна възраст. Смята се също и че цирозата на черния дроб и спортните травми са предпоставка за по-висока честота на мускулни крампи.

По-голямата част от специалисти смятат, че правилното хранене може да бъде ключов елемент в борбата с крампите. За целта е нужно да се набавят необходимите електролити в оптимално съотношение и паралелно с това достатъчен прием на течности. Това предполага, че превенцията от крампи включва балансирано и разнообразно хранене. Най-добре е да се консумират източници на калций като мляко, млечни продукти и зеленолистни зеленчуци, както и източници на магнезий като кафявият ориз, листните зеленчуци, бобовите и пълнозърнестите храни, ядките.

Доста хора прибягват до услугите на спортните напитки, за които производителите твърдят, че ускоряват възстановяването след тренировка и понижават честотата и интензитета на крампите. Тяхната ефективност обаче не е доказана и достатъчно изучена. Сигурно е едно – те наистина съдържат необходимите електролити в правилните количества.

Доказано ефективно средство, предотвратяващо крампите е стречингът, както при спортистите, така и при неактивно спортуващите хора.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.