https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какво причинява на организма липсата на цинк?

0

Недостиг на цинк причинява проблеми със съня и още куп други неприятни неразположения

cink
Цинкът е един от важните минерали заедно с магнезия, които отговарят за доста значими процеси в тялото. За разлика от витамините цинкът не се задържа за дълго в организма, затова трябва да му намерим постоянно място в хранителния си режим. Не е задължително всеки ден да поглъщаме огромни количества от него, но е жизненоважно да имаме достатъчно. Той е изключително важен за имунната система, за растежа на косата, за кожата, за метаболизма и за абсорбирането на нутриентите, за хормоналния баланс, за менталното здраве, за стомашно-чревния тракт, за заздравяването на раните, за синтеза на ДНК, за очите, за делението на клетките, особено важно по време на бременността, за адекватен вкус и обоняние. Около 90% от цинка в тялото се намират в мозъчната и в костна тъкан, което го прави изключително труден за тестване, доказващо неговия дефицит.

Цинкът се абсорбира от тънките черва и се изхвърля чрез кожата, бъбреците.

Симптоми на дефицит 

Въпреки че сигналите за липсата на достатъчно цинк в организма може да варират, има някои, които са непреходни – слаба памет, отслабена имунна система и чести настинки, загуба на вкус и обоняние, проблеми със съня (мелатонинът се нуждае от цинк), оплешивяване, загуба на апетит, ниско либидо, диария, бавно заздравяване на раните, бели петна по ноктите. При по-драстичен недостиг на цинк може да се наблюдава забавяне в развитието на детето, закъсняло полово съзряване, импотентност, хипоспермия, дерматит, интелектуално изоставане, нервно разстройство, макулна дегенерация.

Храни, богати на цинк

Стридите са най-богатият натурален източник на цинк. Те са 10 пъти по-богати на цинк от телешкото, което се нарежда на второ място по съдържание на този минерал. Една стрида е достатъчна, за да даде необходимата на организма дневна доза.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.