Какво представлява сухотата в очите?

Един от най-често срещания проблем при очите освен нарушенията в зрението, е изсушането им. Офталмолозите наблюдават увеличение на хората, страдащи от този проблем през последните 15-20 години. Има дори случаи в които хората не разбират, че страдат от този здравословен проблем, поради обстоятелството, че понякога водещият симптом при тях е сълзенето от очите.

1. Какво е „сухо око“ всъщност?
С терминът „сухо око“ всъщност се определя съвкупността от промени в окото, които промени могат да доведат до недостатъчно овлажняване, а оттам и до изхранването на роговицата и конюнктивата. Заради това се стига до развитието на възпалителен процес и съпътстващите ги увреждания, които могат отчасти да засегнат и клепача. Слъзният канал заради протичащите промени също промяна своята структура и обем, а оттам и функциите си. Той става нестабилен, с времето очната повърхност се наранява от триенето с клепача.

Първоначално уврежданията, които се появяват биват обратими, но ако не се вземат сериозно под внимание, да се посети специалист и да се лекуват, състоянието може да стигне и до крайни, трайни изменения на очите. Ако се наблюдава под електронен микроскоп, терминът „сухо око“ придобива логичен смисъл – повърхността на конюнктивата и роговицата изглежда суха и наподобява лющеща се кожа. Много често в това състояние окото не се усеща сухо, ето защо много хора биват объркани от поставената им диагноза. В зависимост от това каква е главната причина за появата на това състояние, окото може да реагира по различен начин. От една страна би могло да се появи зачервяване, сърбеж, сълзене, както и влошаване на зрението.

e91d42ce9769c517a18c65358b305a152. Какви са причините?
Причините за развитието на сухота в окото, може да са фактори, които благоприятстват развитието на състоянието, като те биват или генетично обусловени, или външно обусловени, т.е. от външната среда: когато сте пътували дълго време на отворен прозорец, когато сте били дълго време в помещение със сух въздух, при прием на различни медикаменти – бета блокери, антипсихотици, много често и след химиотерапия, кожни заболявания, които засягат и клепачите, като розацея, диабет, ревматизъм, а също така и хормонални промени – през климактериума, трайно възпаление на клепача (блефарит), продължително четене или работа на компютър.

3. Какви са симптомите?
За да разпознаем, че в действителност става въпрос за изсушаване на окото и да потърсим навременна специализирана помощ, трябва да се наблюдаваме за следните симптоми: спонтанно сълзене или парене преди всичко при излагане на вятър или дим, постоянно и дразнещо усещане за чуждо тяло в окото, чувство, че очите са пресъхнали рано сутрин при ставане /слепване на клепачите/, поява на странен и нетипичен белезникав секрет в ъгъла на клепачите, рязко влошение на зрението, сърбеж и парене, зачервяване на окото и конюнктивит.

4. Защо в последните години има зачестяване на случаите?

Отговорът на този въпрос трябва да се търси предимно в начина на живот, който води съвременния човек. Всички технически средства, които имат за цел да улеснят човека – климатиците, вентилатори са вредни за очите, освен това тютюнопушенето също може да е фактор. А и през последните години значително е увеличена употреба на контактни лещи. Да не забравяме и компютрите – появата на така наречения office-eye синдром, при който окото рядко мига, вперено в монитора, а оттам се стига и до нарушаване на плътността на слъзния филм.

5. Какво е лечението?

Лечението на този очен проблем зависи изцяло от причината, поради която се е стигнало до него. Съответно това трябва да стане на специален преглед. Обикновено се ползват овлажняващи очни капки, гел или мехлем.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.