Какво представлява менопаузата и как точно протича?

Менопаузата е част от женското битие, както раждането и превръщането на малкото момиче в жена. Но много жени се плашат от този период от живота си. Вероятно, защото това е времето, когато важни хормони намаляват до минимум своята секреция, а това съвсем нормално води до различни следствия.

Става въпрос за двата ключови женски хормона – естроген и протестерон. С тяхна помощ се регулира менструалния цикъл, като естрогенът е този, който има отношение към узрязването на яйцеклетката и като цяло наличието на менструация. Прогестеронът пък подготвя маточната лигавица да посрещне евентуално оплодената яйцеклетка.

kosopad-menopausa-1В един момент, когато жената навърши определена възраст, синтеза на тези два хормона от яйчниците намалява значително. И това е преломният момент, в който жената трябва да се подготви за спиране на репродуктивната функция. Вече е в пременопауза.

Обикновено този спад се наблюдава след 35-годишна възраст. Естествено всичко е индивидуално, но като цяло това е времето, в което все още може да се зачене, но по-трудно, отколкото на 20 например. На практика става така, че жената започва да губи своя фертилитет много преди да забележи каквито и да било предвестници на менопаузата.

Колкото повече напредва времето, толкова повече отделянето на двата хормона намалява до степен, че да се загуби завинаги менструалната цикличност. И това е периода, в който вече жената започва да забелязва промените, като скъсяване на ментруалния цикъл, кървенето – скъсява се или прескача месец-два. Менопаузата не настъпва изведнъж.

За нашия етнос обикновено менопаузата настъпва в периода 49-52 години. А симптомите й често се обаждат около 2-3 години по-рано. Но има случаи, в които менопаузата може да настъпи и при жени под 45 години. Това се нарича преждевременна менопауза.

Макар това да е естествен етап от жизнения цикъл на жената, ако се появи преди определената възраст, тогава ще трябва жената да проследи и своето здравословно състояние, защото може да има и други признаци освен типичните за настъпването на менопаузата. Тя не е нормално състояние, поради това, че може да се дължи на някои дефицити и заболявания като например хипотиреоидизъм, синдром на Търнър, болест на Адисон (хронична надбъбречна недостатъчност), така също на туберкулоза, малария, дори варицела.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.