https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какво представлява козметичната алергия?

0

Най-често използваните козметични продукти в нашето ежедневие са душ-гел, шампоан, крем и дезедорант. В състава на тези продукти се съдържат консервиращи, ароматизиращи и оцветяващи вещества, които биха могли да предизвикат козметична алергия.

Това всъщност е алергична реакция, предизвикана от определена съставка на козметичния продукт. Симптомите на козметичната алергия варират от главоболие до обрив по кожата. Обикновено оплакванията, съпровождащи козметичната алергия, възникват часове след употребата на продукта и поради това алергичната реакция се определя като късен тип реакция на свръхчувствителност.

Козметичната алергия възниква, когато имунната система на човек реагира на определена химична субстанция в използвания козметичен продукт. Казано по друг начин това е контактна алергия, а това означава, че алергичната реакция се проявява само при директен контакт между определената субстанция и кожата. На вид козметичната алергия много наподобява слънчево изгаряне или дерматит.

91558729Причината за възникването на козметична алергия най-често са ароматизиращи или консервиращи вещества както и УВ-филтри, които отключват реакция на свръхчувствителност. Доказано е, че дъбовият мъх е един от най-силните алергени сред ароматизиращите съставки в козметичните продукти, който се отбелязва в листовките като Evernia pruastri extract. Дървесният мъх – Evernia furfuracea extract, Isoeugnol и Cinnamal са други съставки, които могат да провокира здравословни проблеми. Много специалисти в областта на дерматологията са на мнение, че мъховете трябва да бъдат забранени за използване от производителите на козметика. Други вещества, които могат да причинят контактна алергия са: никелов сулфат, кобалтов хлорид, калиев хромат, терпентин, n- Phenyldiamin.

За да се определи на коя точно химическа съставка реагира даден човек е необходимо да се направи специализиран тест за установяване на алергия.

Симптомите на козметичната алергия основно се проявяват чрез кожни изменения по лицето, ръцете или други места по кожата, които са имали контакт с алергена. Върху засегнатия участък се появява оток и зачервяване, като в много случаи реакцията настъпва след няколко часа или дори до 3 дни след използването на дадения козметичен продукт. Поради тази причина специалистите изпитват затруднения в точното установяване на алергена. Други симптоми, които могат да настъпят вследствие реакция на свръхчувствителност са главоболие и сърбеж. Обривът изчезва малко след прекратяване използването на козметичния продукт.

Как се лекува козметичната алергия? Първо трябва да се установи точния причинител на алергията, което става единствено чрез тест, който се извършва от специалист алерголог. След установяването на субстанцията, предизвикваща алергия е много важно да се избягват всички продукти, които включват в състава си даденото вещество. Състоянието може да бъде облекчено чрез локално приложение на кортикостероиди, както и с приемът на антихистаминови препарати, но те задължително трябва да бъдат изписани и приемани само след преглед от специалист.

От голяма важност е да се знае, че след доказана алергия към дадена субстанция, е необходимо винаги да се чете съдържанието на продуктите, които се купуват!

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.