Какво представлява артритът и как влияе на живота ни?

Артритът представлява болестно състояние, засягащо опорно-двигателната система и по-точно ставите. Терминът се състои от две думи, в превод означаващи буквално става и възпаление. Под общото наименование артрит, се обединяват повече от 100 заболявания, засягащи ставите. Заболяването е една от основните причини, поради които хора на възраст над 55 години се инвалидизират. За жалост обаче през последните години се наблюдават и много млади хора, засегнати от него.

Най-честата форма на артрит е остеоартритът, който по принцип се счита за старческа болест. Но има няколко форми, които се наблюдават при по-младите хора – около 30-40 годишните, какъвто например е реактивният артрит. Има и подвидове артрит, засягащ дори децата  – ювенилен ревматоиден артрит. Разграничение по полов признак не може да бъде направено, защото и мъже, и жени са еднакво засегнати от него. По данни на СЗО над 350 млн. души в света са засегнати от една или друга форма на артрит.

Ставата и артритът – Измененията и възпаленията на ставата от хроничен характер, заради която и се стига до артрит може да са причиени от всяка една тъкна или елемент на ставата. Ставата представлява структура, в която образно може да се каже, че се срещат краищата на две надлъжни кости. Те се прикрепят здраво една към друга посредством съединително-тъканни връзки. Именно заради ставите и благодарение на тяхната наличност, костите си остават фиксирани една спрямо друга. Други подобни структури, каквито са сухожилията, свързват мускулите с костите.

article_4840_thema68Движението в ставата става посредством придърпване от страна на мускула чрез сухожилието, на самата кост, за която е захванат. Това от своя страна води до приплъзване на краищата на двете срещащи се кости в ставата. Тази свръзка за костите е покрита с хрущял, който представлява еластична и гладка тъкан, благодарение на която се предотвратява търкането на костта.

Краищата на двете кости са обхванати от всички страни със ставна капсула, която от вътрешната страна е покрита със специална мембрана – синовиална. А кухината, която се образува във вътрешността е пълна със синовиална течност, която се отделя от мембраната. Именно благодарение на въпросната течност е възможно безпроблемното и гладко приплъзване на костите една спрямо друга. А и тя подхранва хрущяла и предпазва от загряване и изтъркване, износване, на контактните повърхности от механичното действие.

Ако един от тези изключително важни елементи на ставата или ставите, претърпи промяна или има някакъв вид изменение или проблем, било то загуба на хрущял, недостиг на синовиална течност, инфекция на някоя от придържащите тъкани, настъпва възпалителен процес. И тогава в следствие на него се стига до натрупване на специфични имунни клетки в синовиалната мембрана и отделяне на възпалителна течност в капсулата. Респективно това след себе си води до подуване, затопляне и в последствие скованост и болка в ставата. Ако проблема се задълбочи се стига до увреждане не само синовиалната мембрана, но и на хрущяла на костите. С намаляване на подвижността заради болката и дискомфорта отслабват и мускулите, което допълнително отнема от устойчивостта на ставата и влошава състоянието й.

Различни форми на артрит – След като разяснихме поне малко роклята и структурата на ставите, трябва да обясним и какви точно форми на артрит може да ни покосят. Един от най-често наблюдаваните форми са артрозата, инфекциозен и ювенилен ревматоиден артрит. Всеки един от тези видове се характеризира с това, че засяга различни стави и развитието им е следствие на различни начини и причини, поради което симптоматиката им частично не се припокрива.

Артроза
Артрозата е болестно състояние на една или повече стави, като тя се развива заради износване на ставния хрущял или неговото частично увреждане. Измененията на ставния хрущял започват малко след 40-та година, като количеството ставно вещество започва да намалява без да се наблюдават някакви оплаквания от този процес. Характерно е, че сутрин известно време човек може да усеща скованост в някои стави. След известно време започва да се появява болка по време или след извършено движение или пък ако продължително време се е стояло на едно място. Ставата, която боледува става все по-трудно използваема и изключително силно чувствителна. Най-вече артрозата покосява шиен прешлен или ставите на гръбнака, на кръста и пояса, понеже те понасят най-голямо натоварване.

Ревматоиден артрит
Ревматоидният артрит е възпалителна форма, която се развива от проблеми или нарушения в синовиалната мембрана, която бива атакувана от клетките на имунната система като чужда такава. Често срещана е във възрастта между 40 и 60 години. Предимно засяга жените. Нови изследвания показват, че заболяването е рисков фактор за тромбоза през първите десет години след поставянето на диагнозата. Характерното тук е, че се засягат едни и същи стави от двете страни на тялото. Най-често оплаквания от подуване, затопленост и скованост има отстрана ставите на ръцете и краката, като първо се обхващат симетрично малките стави на пръстите, дланите и стъпалата, а след това има голяма вероятност болката да се разпространи към по-големите стави, съответно китки, лакти, рамене, врат или глезени, колена, тазо-бедрени. Влошено е състоянието до около половин час след ставане.

Инфекциозен артрит
Както и личи от името му, инфекциозният артрит се дължи на инфекция, като тук става въпрос за инфекция на синовиалната течност и тъканта около ставата. Много често става дума за бактериална инфекция, но не е изключено и да се развие вирусна или гъбична такава. Отличителен белег е това, че засегнатият вдига температура, а самото то се развива като влествие на усложнение от друго заболяване. Обикновено е засегната една става. Това може да бъде коляно, рамо, лъкът, китка или пръст.

Ювенилен ревматоиден артрит
Ювенилният ревматоиден артрит се изявява при деца до 16-годишна възраст, като може да се срещне под различни форми: полиатричен, олигоартричен, псориатричен и други. Детето страда от типичните оплаквания на артрит при възрастни като оток, болка и ограничение на движението на ставите. За ювенилен идиопатичен артрит се говори, когато симптомите на артрит персистират повече от 6 седмици.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.