https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какво поглъщаме с полуфабрикатите?

0

Все по-популярни стават замразените полуфабрикати, които се предлагат на пазара. Дали обаче те могат по някакви критерии да заменят прясно приготвената домашна храна? Когато например си приготвяме от любимите кюфтенца, ние сме информирани какъв точно вид месо слагаме, подправки и всичко, което ни е необходимо за вкусно домашно ястие. А какво има в замразените такива? Купувайки тях не ни остава нищо друго освен да се доверим на информация на етикета. Която както знаем не винаги е акуратно представена. Закона задължава всички съставки да са изнесени на етикета. Няма значение колко естествени са те. Но да направим един примерен разбор на етикет от замразени телешки кюфтенца. Телешко. Дотук добре. Следващите две съставки обаче са вода и брашно от соя. А соята знаем набухва шест пъти след като се смеси с вода, което значи, че почти сигурно тя е повече от истинското hapkiмесо в продукта.

Стабилизатор: натриев фосфат. Това вещество се използва, за да може кюфтето да ни грабне с външния си вид – да изглежда сочно, да не изтича водата от него, без значение колко време вече е замразено. Глутаматът пък, който почти сигурно се съдържа, придава именно вкуса на истинско кюфте от месо. И в крайна сметка, като се замисли човек, дали изобщо има месо в тези кюфтета, и дали е повече от 10% от общата маса? Едва ли. А като потребители ние имаме право да знаем за какво си даваме парите, а и с какво си тровим здравето – дали месо с малко подправки, или соя с малко месо и химикали.

Ес законодателството, на което и нашата страна се подчинява, определя различните продукти като такива. Или казано по друг начн – не всяко парче месо е месо. Например месото от едър рогат добитък трябва да съдържа до 25% мазнини и 25% съединителна тъкан (жили и хрущяли), за да се нарече истинско месо. В състава на свинското трябва да влизат поне 5% в повече мазнини, а в пилешкото и заешкото по-малко – мазнини до 15% и съединителна тъкан – до 10%. Това са норми, които са определени със специални нормативни документи, носещи статуса на закон.

И така, за какво трябва да внимаваме, ако сме решили все пак след изчетеното да си закупим полуфабрикат? Важни са три точки, които не бива да забравяме: 

– растителните белтъчини – съдържащите се компоненти обикновеоно са извлечени от соя или има съдържание на соя. А редица изследвания ни казват, че соята, особено в големи количества и смесена с разни други химикали, пряко влияе върху работата на половите хормони. Особено опасно е това, когато жената, хапваща поредния полуфабрикат е бременна, защото може сериозно да се повлияе на развитието на бъдещото бебе.  За развитието на половите органи. Опасно е и когато се приемат в детска и юношеска възраст, когато органите се развиват тепърва.
фосфатите – дифосфати, пирофосфати, трифосфати, полифосфати или хранителни добавки Е450, Е451, Е452.
– ароматизаторите и вкусовите добавки – глутаминова киселина (Е620) или нейната сол глутамат (Е621).

Намерите ли някой от тези три компонента, описан на опаковката на полуфабриката, може да сте сигурни, че пред вас не е нищо повече от един евтин и с твърде съмнително качество продукт.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.