https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какво означават честите кошмари?

0

Всеки е имал кошмари или неприятни сънища. Спомените за някои от тях са толкова травмиращи, че оставят траен отпечатък върху живота

кошмари
Какво означават честите кошмари?

Някои кошмари могат дори да променят човека завинаги. От хилядолетия хората са се опитвали да намерят някакъв скрит смисъл в тази плетеница от образи. Някои са ги отдавали на мистично влияние на съдбата. Други са се опитвали да обяснят лошите сънища с чисто биологични причини. Ето някои от най-често срещаните:

Нощни страхове

Те се причисляват към групата от разстройства на съня. Срещат се най-вече при по-млади хора, които се впечатляват по-лесно. Типичната картина е дете да се буди с крясък през нощта. На сутринта няма спомен от преживяното. С възрастта тези проблеми със спането намаляват. Друга форма на нощните страхове са кошмарите. Те са по-чести и обикновено се засилват при стрес.

Суеверие

Правени са множество опити да се „разгадаят“ лошите сънища. Те са преосмисляни в зависимост от религиозните системи на сънуващите и тълкуващите. В повечето случаи отразяват истинските им, материални страхове, които ги владеят през деня. Суеверията засягат както сънищата, така и последиците от тях в реалността. Колкото по-суеверни сте, толкова по-силна потребност имате от тях, толкова по-склонни сте да търсите желано обяснение дори на незначителна ситуация.

Напрежение през деня

Много често хората, подложени на стрес във всекидневието си, имат кошмари. Страховете от деня, напрежението, ужасът от следващия миг се трупат и„избиват“ през нощта. Рецептата е да се успокоите. Правете каквото трябва, пък да става каквото ще. И спете спокойно.

Биологични нарушения на съня

Сънят има няколко части. Латентна фаза и фаза на бързите движения на очите. При нея се разгръщат сънищата, за които остава спомен. Най-освежаваща е фазата, в която няма бързи движения на очите. При нормалния сън двете фази се редуват. Веднъж наруши ли се порядъкът им, се създават условия за безсъние и кошмари. За да се избегне това, трябва да се спазва хигиена на съня. В почивни дни не да cw доспивате, а винаги да ставате по едно и също време. Храна и алкохол късно вечер преди лягане вредят и водят до лоши сънища.

Дихателна апнея

Затрудненията в дишането може да са пагубни. Нощем честотата му намалява и в кръвта се натрупва въглероден двуокис. Нарушената хомеостаза на организма може да се изрази в преживяване на лоши сънища. Състоянието се нарича дихателна апнея, т.е. спиране на дишането на спящия. То става най-често поради затлъстяване. Натрупаното излишно тегло стеснява въздухоносните пътища на гърлото. Страдащите не само имат лоши сънища, но и се чувстват изморени през деня и стават раздразнителни. Диагностицирането на проблема става в т.нар. центрове по съня в неврологичните клиники. Лечението е дело на невролози.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.