https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какво означава, когато тялото ни потреперва?

1

Всеки от нас има случаи, когато тялото започва леко да трепери с някоя своя част. И то без видима причина за това. Случва се предимно, когато сте уморени, ядосани или пък когато алкохола или кафето ви е дошло в повече. Според много хора това са неоснователни нервни тикове на периферната нервна система. Но се оказва, че те може да са и индикатори за нещо сериозно, което изисква специално внимание и лечение, съответно.

ryka1. Треперене на ръцете (дланите). Ако ви се случи да ви треперят дланите или не сте сигурни, че го правят, може да си направите един експеримент – просто поставете лист хартия на едната длан и вижте дали се разклаща леко. Ако да, това е знак за безобиден тремор, общ за цялото тяло. Всеки човек има тремор до някаква степен, но когато имаме такива фактори налице, като липса на сън или стрес, тогава адреналина се покачва, и дланта започва още повече да трепери. Няма лечение за тремора, но добрата новина е, че той не е знак за сериозно заболяване. В някои случаи лекарства като бета-блокери могат да помогнат.

2. Треперещи ръце. Тук не става дума за дланите, а за цяла ръка. Треперенето се забелязва най-често, когато носим чаша или чиния или когато държим вестник. Едва когато цялата ръка застене в покой, тогава и спира треперенето. Състоянието си има медицинско наименование – есенциален тремор и обикновено се проявява при хора над 40-годишна възраст, като продължава цял живот.

3. Спазми на краката. Най-често такива спазим се появяват, докато спим или си почиваме. Явлението е известно още като периодично движение на крайника, което причинява доста неприятни усещания в областта на крака и най-често води до повторение. Неприятните спазми може да се случват на всеки 20-40 секунди или минути или часове през нощта. Хората, засегнати от това явление, могат да имат лош сън. Съветите на експертите са да ограничите приема на напитки с кофеин и да избягвате приема на болкоуспокояващи медикаменти.

4. Потрепване от едната страна на лицето. Това потрепване от едната страна може да говори за хемифациален спазъм. Най-често той се причинява от възпаление на лицевия нерв, което става спонтанно и което може да се случи, както на хора с временна слабост или парализа, така и на такива изложено на силно течение, дълго време, заради което лицевите мускули отслабват. Това състояние не е опасно, и това, което трябва да направите е просто да се откъснете от стреса. Може би не е така лесно, както звучи, но направете усилие. 

5. Потрепване на цялото тяло. Когато цялото тяло потрепва, това може да е сигнал, че ви е паднала кръвната захар. Наблюдава се при хора, които дълго време не са приемали никаквва храна или пък са на някаква строга и ограничаваща диета.

6. Треперене на клепачи. Причината се крие в умора и напрежение на очите. Тези спазми може да се случат в продължение на няколко дни. Ако например носите очила и се случва да трепери клепач или и двата, е добре да посетите офталмолог, за да прецени дали диоптрите ви все още са актуални. Подобни спазми могат да бъдат причинени и от стоенето твърде дълго време пред екрана/монитора. Характерно е и при хора с мигрена. Състоянието на този вид потрепване може да се подобри, като се спрат изцяло кофеиновите напитки и болкоуспокояващите лекарства.

Comments

1 thought on “Какво означава, когато тялото ни потреперва?

  1. Zdraveite az sum petq mnogo problemi az ima treperila okolo 8 god ne moje da se opravi az mnogo pie lekarstva kakvo moje da se pravim molqte az ne hyvam imam 2 desata i supryg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.