https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какво казват подпухналите очи?

0

Подпухналите очи нарушават добрия естетически вид. Освен това обаче, те говорят и за наличието на някакъв проблем в организма. Най-често се смята, че нарушеният сън е виновник за тяхната поява, но има и други причини.

Клепачите ни се състоят от кожна, мускулна и мастна тъкан. С  напредване на възрастта мускулите, които опъват кожата отслабват. Самата кожа също губи своята еластичност, тъй като наличието на колаген в нея значително намалява с времето. Поради тези причини, както и поради променливите нива на подкожните мазнини, кожата започва да се сбръчква и увисва. Дългият или непълноценен сън е един от факторите, които допринасят за този естествено настъпващ с времето процес.

торбички под очитеНека видим какво още, освен съня и възрастта, предизвиква появата на торбички под очите.

Очите могат да подпухнат поради прекалена консумация на солени храни. Когато солта в организма е повече от обикновеното, се получава задържане на вода, което от своя страна води до подуване на меките тъкани. Това може да се приеме като сигнал за риск от високо кръвно налягане и предпазни мерки срещу него.

Естетичния проблем може да се появи и ако предния ден сте консумирали голямо количество храна и напитки. Това натоварва бъбреците и черния дроб, а резултатът е подути и тежки клепачи на сутринта. Ако подпухването не изчезне в рамките на час, това е сигурен признак, че действително сме прекалили. В такъв случай можете да направите разтоварваща диета, като наблегнете на приема на течности, поне за ден.

Нарушената функция на черния дроб също може да допринесе за проблема. Ако той не работи правилно, не може да пречисти добре организма. Тогава част от веществата се разпределят между меките тъкани, вместо да бъдат изхвърлени от тялото с урината, а резултатът е подпухнали очи за продължителен период от време. Това състояние може да бъде съпътствано и от тежест в дясното подребрие. Ако проблемът продължи повече от няколко дни, е необходимо да се проведе консултация с лекар, изследване на кръвта и ултразвук на черен дроб. Най-честата причина за увреждане на черния дроб е злоупотребата с алкохол или други вредни вещества.

Торбички под очите могат да се появят и в резултат на проблеми с бъбреците, като в такъв случай подуването на долните клепачи спада за няколко часа след събуждане. Ако обаче бъбречните проблеми са съпътствани и  с натоварване на черния дроб, както често се случва при прием на медикаменти, очите могат да останат подути почти през целия ден. Най-често подобен проблем се получава при прием на антибиотици. Това може да бъде избегнато като се приемат повече течности.

Ако често страдате от торбички под очите, добре е да се открият и отстранят причините, които увреждат здравословното състояние на организма, за да се отървете от проблема. Ако нямате здравословни проблеми, но се събудите и очите ви са подпухнали, можете да ги успокоите с отдавна познат козметичен трик – поставете върху клепачите резенчета охладена краставица за десетина минути. Или залейте пакетчета чай с гореща вода, охладете и поставете като компрес на очите. Това ще намали отока.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.