https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Обикновено хората се безпокоят, когато усетят учестено сърцебиене или по-бърз пулс

пулс

Бавният пулс се смята даже за здравословно достойнство – по-нисък е пулсът например на спортистите.

Смята се, че заради отличната им физическа форма сърцето успява с по-малко удари да изтласква необходимото за организма количество кръв.

В някои случаи обаче забавеното сърцебиене е признак за проблеми със сърцето.

Пулсът е нормален, когато сърцето работи с честота от 60 до 90-100 удара в минута. Да е по-бавен е нормално в определени физиологични състояния – по време на сън, през втората половина на бременността, при хора в напреднала възраст.

Често пъти обаче бавният пулс сигнализира за нарушение в сърдечната дейност. Възможно е да
са настъпили промените в клапания апарат на сърцето вследствие на ревматизъм, вродени пороци, инфекциозен ендокардит.

Забавеният пулс се „хваща“ на слушалка, но за точна диагноза лекарят прави 24-часова електрокардиограма, която показва как работи сърцето. Това не означава, че пациентът лежи цяло денонощие, закачен за апарати. Слага му се уред, голям приблизително
колкото мобилен телефон, и той води обичайния си начин на живот. Това е задължително, за да бъдат показанията възможно най-близки до всекидневните. След това информацията се прехвърля от уреда на компютъра и кардиологът я разчита. За да да установи конкретната причина, той изяснява дали бавният пулс се съпровожда от оплаквания като умора, световъртеж, краткотрайна загуба на съзнание. При такива симптоми е наложително да се направи и ехокардиография.

След анализ на изследванията специалистът решава какво лечение да проведе. Ако се окаже, че оплакванията настъпват, когато пулсът е най-нисък, лекарят може да препоръча поставяне на пейсмейкър – електронен апарат за регулиране на сърдечния ритъм.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.