Какво е Синдром на зародишния алкохол?

алкохол

Приема на алкохол по време на бременност е категорично забранен

Когато реши да има бебе, мъжът трябва да спре алкохола поне 6 месеца преди зачеването, ако иска детето му да е със здраво сърце

алкохол
Приема на алкохол по време на бременност е категорично забранен

Досега се знаеше, че майката не бива да пие една година, преди да забременее, и в никакъв случай по време на бременността.

Оказва се, че редовното пиене на алкохол има голямо значение за качеството на сперматозоидите. Според резултатите от ново изследване, публикувани в European Journal of Preventive Cardiology, децата на бащи, които са консумирали спиртни напитки 3 месеца преди зачеването, са с 44% по-уязвими да развият вроден порок на сърцето.

Ако мъжете са пиели много – по 5 или повече напитки наведнъж, този риск за бебето скача до 55%

От това учените правят извода, че е добре консумацията на алкохол да спре половин година преди зачеването.

Вроденият порок е следствие от неправилно формиране на сърцето или на големите кръвоносни съдове около него при вътреутробното развитие на бебето. Алкохолът е тератоген – вещество, което предизвиква аномалии на плода и/или отклонения в следващото развитие на детето. Т.нар. Синдром на зародишния алкохол причинява серия от физически и умствени последици за бебето.

Всяко четвърто дете със Синдром на зародишния алкохол има и вроден порок на сърцето. Това е най-често срещаният дефект, който засяга 1% от всички раждания и е водеща причина за неинфекциозни смъртни случаи при новородените.

Няма категорични изследвания, че пиенето на алкохол по време на брменност е напълно безопасно

Всъщност Американската академия по педиатрия (AAP) съветва, че нито едно количество алкохол не е безопасно за бременни жени. Тази препоръка – и научните изследвания зад нея – означава това: Препоръчително е майката да не приема алкохол през цялото време на бременността, както и след като роди. И най-вече – ако кърми бебето.

Въпреки че никой не знае със сигурност дали има безопасна граница по отношение на консумацията на алкохол по време на бременност (или дали тази граница би била различна при различните жени), известно е, че алкохолът навлиза в кръвоносната система на плода в приблизително същите концентрации, присъстващи в кръвта на бъдещата майка.

С други думи, бременната жена никога не пие сама. Тя споделя всяка чаша вино, всяка бира, всеки коктейл еднакво с бебето си. Но това вреди на плода два пъти повече, отколкото на майката. Освен това, бебето няма как да се освободи от алкохола толкова лесно, колкото майка му.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.