https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

След няколко безобидни хреми може да се стигне до хроничен серозен отит. Той се среща често при децата

Понеже протича коварно – без болка, може да остане незабележим, а това води до ненавременното диагностициране и лечение.

Серозният отит представлява негнойно заболяване на средното ухо. Характеризира се с натрупване на слуз в тъпанче-вата кухина, което води до намаляване на слуха. Може да засегне само едното или и двете уши.

Кухината на средното ухо е изпълнена с въздух и в нея са разположени трите слухови костици, т.нар. слухова верига. Функцията й е да предава звуковите трептения от тъпанчето на вътрешното ухо, където те се трансформират в нервни импулси. Средното ухо чрез евстахиевата тръба се свързва с носоглътката. Кухината на средното ухо и евстахиевата тръба са покрити с лигавица, богата на слузни жлези. Когато се наруши тяхната нормална функция, се отделя слуз, която изпълва кухината. Тя блокира слуховата верига и това води до намаляване на слуха. В по-късния стадий настъпват невъзвратими нарушения и сраствания на слуховите костици.

Причините за развитието на хроничния серозен отит не са напълно изяснени. Знае се, че той е тясно свързан с възпалителните процеси на горните дихателни пътища (риносинуити, тонзилофарингити). Друга причина може да бъде алергия, която води до дисфункция на евстахиевата тръба. Наличието на трета сливица също е рисков фактор.

След 7-10-дневно лечение на хроничен серозен отит, дори детето да няма оплаквания, е необходим преглед от специалист. Той трябва да прецени дали да се продължи терапията.

Ако сте настинали няма нужда да чакате.

По-добре да вземете мерки за загряване още щом се приберете. Класиката е топъл душ и горещ чай, но още по-добре ще ви се отразят безотказни природни лекове.

Синапът силно загрява. Най-безопасно е да направите с него лапа между два пласта тънък плат, която да сложите на гърба или гърдите.

Според рецептата на лечителя Петър Димков счукайте необходимото количество синап и го смесете със същото количество сол. Сипвайте затоплен оцет, докато ги забъркате на каша, гъста като тесто. Разнесете го между два пласта марля или тънък плат и наложете. Може да останете така дори цяла нощ. Ако кожата е зачервена, като махнете лапата, намажете мястото обилно с мазен крем.

Според Димков синапената лапа действа дори при пневмония и бронхити. Облекчава също и главоболие, като се сложи на краката, защото предизвиква прилив на кръв към тях.

Лечителят препоръчва през лятото да съберете и изсушите костилки от череши или вишни. От тях става чудесна грейка, която замества класическите гореща тухла или бутилка вода. Много полека е и ще я изтърпи дори дете.

Костилките се нагряват във фурната и се изсипват в платнена торбичка, която се слага на гърдите. Тя може да облекчи също болки в гърлото, ухото, зъбите, бъбреците.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.