Какво е Петата болест и с какво се характеризира?

Erythema infectiosum се определя като доброкачествено заболяване, което се среща в детска възраст, най-често в периода между 5 и 15 години. Известна още като „Петата болест“, тя се причислява към заболяванията, които се развиват най-често в детството, като морбили, скарлатина, рубеола и рубеола-скарлатина. Наричат я още и болестта на Филатов. Състоянието протича леко, но е заразно, като причинителят е специфичен вид вирус – parvavirus B19. Erythema infectiosum прилича малко на рубеолата, но не протича с толкова много усложнения като последната. Освен това като цяло се запазва доброто общо състояние на детето.

Характерен симптом е ярко червеният, ограничен обрив по кожата, но той не се проявява при всички болни. Дори може да се каже, че в голяма част от заболелите не може да се открие такъв обрив и като цяло не може да се разберепо външни изяви, че детет е болно. Ако обаче петната се появяват, няколко дни след като първите избият, е възможно петната да се разпространят по цялото тяло – това най-често става по горните части на ръцете и краката, както и на по седалището. Заради това, че петната се сливат помежду си, много наподобяват на гирлянд. Обривът е съпроводен от сърбеж, но изчезва след няколко дни до седмици.

Отначало симптомите са като при обикновен грип, като детето се оплаква от главоболие, има висока температура, болки в крема и в ставите. След това има кратък период на подобрение, което може да заблуди родителите, че всичко е било моментно. След 7 ндо 10 дни обаче се появява гореспоменатия обрив.

bolno_dete_temperaturaКаква е вероятността да се заразим и как се отразява на бременните жени?

Макар да се проявява предимно в ранна детска възраст, има голяма вероятност заболяването да се развие и в зряла такава. Предаването на „Петата болест“ става по въздушно-капков път като времето между заразяването и изявата на първите симптоми е между 4 и 14 дни (максимум 3 седмици). Заразяването може да стане без дори да има подозрения за контакт с болен човек, защото инфекцията се предава още преди да се появи обрива. Няма данни за сериозни нарушения при развитието на плода при една бременна жена, но тъй като самият вирус може да премине през плацентарната бариера, той може да достигне до бебето и да разруши клетките на костния мозък и червените кръвни телца, което да доведе до тежка анемия още във вътреутробното развитие.

Кой и как поставя диагнозата и има ли други заболявания с подобна симптоматика? 

Когато вече е налице изявен обрив, то диагнозата бива поставяна клинично, но при несигурност от страна на специалиста могат да бъдат назначени изследвания, които да имат за цел доказване на вирусспецифични антитела в серума. Erythema infectiosum трябва да бъде разграничавана от другите инфекциозни болести, проявяващи се с кожен обрив като скарлатина, морбили, варицела и рубеола. Еритем по лицето може да има и при Lupus erythematodes.

Какво е лечението на “Петата болест“ и има ли ваксина?

Заболяването няма някаква специална терапия на лечение, не се приемат и никакви медикаменти. Ако има инфекция налице при бременна жена, е нужно на видеозон да се следи развитието на плода. Няма и изработена ваксина срещу болестта, а добрата профилактика може да ни предпази, като тя включва внимателно измиване на ръцете след всяко излкзане, заради това, че парвовирусите са изключително устойчиви и защитата срещу тях е трудна.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.